Kragujevac: U planu izgradnja klanice za otkup i plasman jagnjećeg mesa

 

Udruženje odgajivača ovaca Srbije okupilo je u Kragujevcu na sednici skupštine udruženja brojne stočare iz različitih krajeva naše zemlje kako bi se bolje upoznali sa projektom izgradnje klanice za siguran otkup i plasman jagnjećeg i ovčjeg mesa. Glavni cilj je pored domaćeg tržišta i izvoz u inostranstvo čime bi se osigurala i veća cena mesa.

Upravni odbor Udruženja odgajivača ovaca Srbije već je obezbedio lokaciju za izgradnju savremene klanice ovčjeg i jagnjećeg mesa u šumadijskoj opštini Knić. Plan je da klanica počne sa radom do septembra 2023. godine a njen kapacitet iznosiće i do 100.000 jagnjadi godišnje.

To je lično za mene od velikog značaja jer ja od tih ovaca i od svoje farme i od stada izdržavam svoju porodicu i zato se prema svemu tome ophodim krajnje ozbiljno a tako bi i trebalo sve moje kolege ovčari da rade jer je sve u interesu svih nas. To su jedna velika vrata u našem poslovanju. Sve što je ispod 300 dinara po kilogramu žive vage je, slobodno mogu da kažem, neprihvatljivo. To je neki minimum 300 dinara, gde mi možemo da poslujemo na nekoj pozitivnoj nuli. Borimo se za što veću cenu ali svakako da ona bude preko 300 dinara po kilogramu, kaže Dejan Mladenović iz sela Dubona kod Mladenovca.

-Ljudi su ovde došli pokazuju koliko je zapravo stvarno interesovanje za udruženjem. Svaki od nas što je ovde trenutno iza sebe ima sigurno još 10 odgajivača koji su sitniji i drže manji broj ovaca, tako da zaista vlada veliko interesovanje. Još nam udruženje daje mogućnost da se preko interneta dopisujemo , da nam tako javljaju novosti, tako da je sve ovo jedan veliki korak za ovčarstvo. Nadamo se da nećemo imati problema budućnosti kao što smo ih imali do sada, kaže Darko Glišović iz sela Bresnica kod Čačka.

-Mi smo završili i ispunili sve zadatke što je bilo na upravnom odboru sa prethodne skupštine. Obezbedili smo parcelu, obezbedili smo finansije ministarstva od 50 odsto investicije plaćenog projekta, a sada je ostalo na nama odgajivačima da vidimo da li mi uopšte želimo da izgradimo tu klanicu. Proizvodnja će ići kako na domaće tako i na inostrano tržište a to će značiti i da će cena biti bolja i zbog toga sve ovo i radimo, napominje Marko Janković- predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije. Projekat izgradnje klanice privukao je ovčare iz različitih krajeva Srbije a u toku su pregovori kako će članovi udruženja isplatiti preostalih 50 odsto projekta.

-Mi jesmo ušli u priče oko nabavke sredstava preko različitih fondova ali suština jeste u tome da odgajivači moraju da budu vlasnici klanice. Da bi bili vlasnici klanice oni moraju da daju svoj udeo tako da se sada dogovaramo oko udela i to je neka završna faza u tim nekim radnjama do momenta izgradnja klanice, kaže Violeta Petrović- Luković,savetodavac za stočarstvo.

– Imamo velike kapacitete za uzgoj ovaca, a samim tim i kapaciteta za proizvodnju ovčjeg i jagnjećeg mesa i ono što se sada dešava je činjenica da se izvoze živa jagnjad, međutim početkom rada klanice i to će se promeniti i biti potpuno drugačije jer će doći do toga da se izvozi i plasira jagnjeće meso koje je vrlo traženo u svetu, kaže Nenad Budimović, sekretar udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Trenutno je izvoz ovaca skroman i iznosi oko 130 000 žive jagnjadi. Otvaranjem klanice izvoziće se meso i prerađevine a već sada vlada veliko interesovanje inostranih zemalja poput Turske i Italije.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Ostavite komentar