Pećinci: Kampanja vađenja i prerade šećerne repe

 

U toku je kampanja vađenja i prerade šećerne repe kojom je proletos posejano, kako se procenjuje preko 39 hiljada hektara. Prinosi te industrijske kulture iznose od 50 do 80 tona po hektaru u zavisnosti od nivoa primenjene agrotehnike i sprovedene zaštite od štetnih organizama. Kako ovu godinu za proizvodnju šećerne repe, ocenjuju proizvođači i prerađivači?

Za Marka Gagića iz Dobrinaca, ovo je jedna dobra godina u proizvodnji šećerne repe i, kako navodi, i pored ne baš povoljnih agroekoloških uslova, prvenstveno zahvaljujući primeni pune agrotehnike, uspeo je da postigne odlične rezultate i prinose po jedinici površine kod te biljne vrste.

-Imali smo na 120 hektara prosečan prinos 76 tona a na nekim parcelama prinos je iznosio i 80 tona po hektaru plative repe, digestija je bila visoka od 17,5 do 18,5 odsto, nečistoća od 9 do 10 posto, tako da su rezultati fantastični u odnosu na celokupnu godinu, objašnjava Gagić.

Na sirovinskom području fabrike šećera u Pećincima, po rečima Miodraga Pavlovića, direktora fabrike, kampanja vađenja i prerade slatkog korena sa ugovorenih 6.500 hektara je u punom jeku. Ističe da su zadovoljni postignutim rezultatima kod kooperanata.

-Trenutna ostvarena digestija je do sada preko 17 odsto, tačnije 17,47 odsto, a što se tiče nečistoće prosečna je 11 posto. Prinos s obzirom kakvu smo godinu imali iza sebe sa nekim nedostatkom i neravnomernim rasporedom padavina možemo biti zadovoljni, trenutni prinos je 60 tona po hektaru, kaže Pavlović.

Kompanija „Sunoko“ već je izašla sa uslovima ugovaranja za naredni proizvodni ciklus.

-To je 40 evra sa digestijom 16, plus marža, plus bonus za digestiju što je jako bitno za naše proizvođače, koji su dobri, koji su ostvarili bolju digestiju u odnosu na prosečnu u Sunoko i ono što je bitno je da naglasim da smo omogućili proizvođačima, koji potpišu ugovor do 15. decembra, moći će da dobiju beskamatne avanse do 500 evra, bez kamate da mogu da planiraju i započnu novu proizvodnju, ističe Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije „Sunoko“.

U kompaniji „Sunoko“ planiraju da sa kooperantima ugovore proizvodnju šećerne repe na oko 30 hiljada hektara.

Izvor: RTV

Ostavite komentar