Kraj agonije za svinjare Raškog, Moravičkog i Šumadijskog upravnog okruga

 

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za veterinu od 1. jula 2024. godine, ukida se rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od afričke kuge na teritoriji Raškog, Moravičkog i Šumadijskog upravnog okruga

 

ČITAJTE I: Recept za uspeh u svinjarstvu i ratarstvu prepisuje se od “Hollo company” i ZZ “Nagyed” iz Doroslova

 

 

-S obzirom na to da su na navedenom području sprovedene sve propisane mere za rano otkrivanje, dijagnostiku sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja, a na osnovu završnog izveštaja, konstatovano je da ne postoje dalji razlozi za primenu propisanih mera, pa je doneto rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja, izjavio je za RINU koordinator aktivnosti na suzbijanju zarazne bolesti AKS za grad Čačak Aleksandar Maksimović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Da podsetimo, 24. aprila je, zbog pojave zarazne bolesti AKS u dva domaćinstva u Tavniku, resorno ministarstvo donelo rešenje o proglašenju zaraženog područja, koje je obuhvatalo sela Tavnik i Bresnica, dok su za ugroženo područje proglašena naseljena mesta Obrva, Miločaj, Cvetke, Lađevci, Mrsać, Bapsko Polje, Bečanj, Mrčajevci, Katrga, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.

Izvor: RINA