Zelena linija SIP-a ima za svakoga ponešto

 

Na parcelama kompanije Al Dahra Srbija doo, početkom juna održana je demostracija u radu i prezentacija kompletnog proizvodnog programa kompanije SIP.

Njene mašine, iz dela zelene linije i rasturača stajnjaka, sastavni su deo bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO, eksluzivnog dilera i servisera SIP mehanizacije na tržištu Srbije.

 

ČITAJTE I: Kite Tehnologije – implementiranje novih, boljih i efikasnijih agrotehnoloških mera

 

 

Kompanija SIP je poznati slovenački proizvođač poljoprivredne mehanizacije, sa tradicijom u proizvodnji dugoj 70 godina. Ova fabrika zapošljava 380 radnika i izvozi u 45 zemalja, najviše u Švajcarsku, Francusku, Austrija, Italiju i Nemačku. Izvozi od Japana preko Novog Zelanda do Australije, Kanade, SAD-a i Čilea.

Sakupljači sa PICK-UP tehnologijom

-Proizvodimo kose od 2,5-15 metara radnog zahvata. Prvi u svetu smo napravili najveću vučenu kosu od 15 metara. Proizvodimo okretače od 3,5 do 17 metara radnog zahvata kao i sakupljače od 3-12,5 metra radnog zahvata. Ovde predstavljamo sakupljače sa PICK-UP tehnologijom. Najmanji je frontni od 3 metra, sledi onaj od 3,5 metra takođe frontni i od 9 metara koji se kači pozadi, rekla je Ivanka Belej, direktor prodaje za Sloveniju i Balkan.

Foto: Agroportal.rs

Sa PICK-UP sakupljačem AIR 900 T sprečava se gubitak lišća kod lucerke, što povećava prinos proteina po hektaru obradivog zemljišta. Poseduje dvostruku varijabilnu pumpu i širina se teleskopski podešava. Jedinica za sakupljanje je od 3,45 m, a širina transportne trake je jedan metar. Njen učinak je 15 ha/h, a za pogon ovakve mašine potreban je traktor od 120 konjskih snaga.

-Kako bi pratili trendove proistekle iz potreba nastalih usled klimatskih promena, prilikom kosidbe se uzima travna masa i daje na analizu kako bi se uočio sadržaj belančevina i drugih nutrijenata. Na taj način se beleži razlika u radu među kosama i sakupljačima, objasnila je sagovornica Agroportal.rs.

Foto: Agroportal.rs

SIP proizvodi i prikolice za rasipanje stajskog đubriva od 3,5 tone do 14 tona ukupne mase.

Najveću prednost čine kvalitet i sigurnost

Ova fabrika je, kako je rekao Bojan Jurić, prodavac u Kompaniji KITE DOO za region Južnog Banata, u poslednjih 12-13 godina promenila svoju poslovnu filozofiju od pravljenja mašina, dizajna, tehnologije do marketinga. Sama činjenica da izvoze u veliki broj zemalja svrstava ih u vrh proizvođača mašina za zelenu liniju.

Foto: Agroportal.rs

– SIP je na PICK-UP rotor postavio drugačije prste nego svi konkurentski brendovi, a smer im je takav da se ne oštećuju listovi na detelini prilikom skupljanja. To omogućava da se pored biljne mase ne uvlače prljavštine, kamenje ili slično. Rotor je manjeg prečnika nego kod konkurencije, čime se putanja lucerke do trake smanjuje, pa se tako i čuva njena nutritivna vrednost, objasnio je Jurić.

Foto: Agroportal.rs

Na ovoj prezentaciji videla se „Silvercut“ tehnologija SIP-ovih mašina, kosačica od devet metara radnog zahvata (8,83 m) i 7+16 diskova. Za ove mašine potreban je pogon od 220 konjskih snaga. Efikasnost im je 12 ha/h.

-Prednja kosačica ima sedam diskova, sa prednjom je suspenzijom, poseduje kondicioner, a rotori su gumeni. Gumena gnječilica pozadi kvalitetne je izrade. Zamena noževa je jednostavna i brza, pomoću samo jednog ključa.Njenu najveću prednost čine kvalitet i sigurnost,  dodao je Jurić.

Cene, SIP-ovih mašina zavise od opreme. One u nižem rangu otprilike koštaju kao i kod konkurencije, dok su XXL mašine za 20-30 odsto jeftinije od konkurencije.

Foto: Agroportal.rs

SIP-ove mašine dobro su poznate srpskim stočarima

Mašine ovog proizvođača imaju dugu tradiciju na našem trzištu i kompanija KITE DOO teži da sa tom tradicijom uspešno nastavi.

-Sve se ubrzalo. Ubrzala se klima, operacije na njivi koje su se radile danima sada se moraju završiti za 12-14 sati. Ovo se ne odnosi samo na velike parcele u Vojvodini, SIP je dobro poznat i u centralnoj i južnoj Srbiji. Tamo su zastrupljeni brdoviti predeli te se koriste mašine manjeg radnog zahvata. SIP ima za svakog ponešto, napomenuo je predstavnik KITE DOO Bojan Jurić.

Foto: Agroportal.rs

Ovo je potvrdio i Janoš Kečenović, poljoprivrednik iz Čantavira.

-Čim su se u našem kraju pojavile SIP mašine, kupili smo rotacione kosačice. Prvo onu najmanju, 135. Onda smo kupili onu od dva metra sa tri bubnja. Kasnije smo se opredelili za još dve rotacione sa dva bubnja od 165 cm, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Kako Kečenović obrađuje 700 katastarskih jutara zemlje i uzgaja 500 govede, odlučio je da se ove godine ponovi sa još jednom SIP-ovom mašinom – sakupljačem od 6,5 metara.

Foto: Agroportal.rs

U pitanju su dokazane i kvalitetne mašine sa garancijom od 3 godine, izuzetnim odnosom cene i kvaliteta. Visoko profesionalan pristup predstavnika kompanije SIP pruža sigurnost da će  kompanija KITE DOO ovaj brend nastaviti da razvija na pravi način.

– Na našu veliku sreću u poslednje 3-4 godine stočari su malo živnuli. Samim tim se i situacija na tržištu, kada je reč o mašinama iz zelene linije pomera na bolje. Al Dahra je jedan od zlatnih primera među kompanijama kojima je ovakav tip mašina, većeg radnog zahvata, i te kako potreban, rekao je Bojan Jurić iz Kompanije KITE DOO.

Foto: Agroportal.rs

Mehanizacija iz zelene linije mora biti širokog zahvata, da se brzo vozi i da se ne kvari

Za prezentaciju ovih mašina 74 ha je obezbedila kompanija Al Dahra. Kako je rekao Aleksandar Šušnar, glavni inženjer za poljoprivrednu mehanizaciju u Al Dahri ovoj kompaniji je potrebna kvalitetna mehanizacija iz zelene linije i to iz dva razloga. Prvi je što ova kompanija ima dehidrator za lucerku, a drugi je stočarska proizvodnja. Za obe namene lucerka se gaji na 4.000 ha. Precizna poljoprivreda je nešto što se ovde podrazumeva posebno jer kompanija teži ka regenerativnoj poljoprivredi.

Foto: Agroportal.rs

-U mašinskom parku već imamo gotovo iste mašine – kosačicu, grabulje sa beskonačnom trakom, rastresačice, utovarne prikolice i kombajne za silažu. Imamo zatvoren krug za zelenu liniju. Kvalitetna mehanizacije od presudnog je značaja kada se radi dehidracija lucerke. Ona se u dehidrator vozi sa 40-60 odsto vlage. To znači da ono što danas pokosimo sutra mora biti u fabrici. Ako se lucerka presuši ona se oljušti i takva nam je beskorisna. Sve što je ispod 30 odsto vlage dovodi do gubitka na kvalitetu. Nama žetva lucerke traje 9 meseci, objasnio je Šušnar.

Foto_ Agroportal.rs

On je dodao da zbog toga mehanizacija iz zelene linije mora biti širokog zahvata, da se brzo vozi i da bude pouzdana, odnosno da se ne kvari. Zatim se gleda i cena.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Kontrolisani rokovi isporuke i podrška fabrike SIP, u svakom smislu, obezbeđuju  stabilnost i mogućnost planiranja što je od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače naše zemlje, a naročito za unapređenje stočarske proizvodnje.

Piše: Jasna Bajšanski

FOTO GALERIJU POGLEDAJTE ISPOD