MUP IZDAO UPOZORENJE ZBOG NEVREMENA – Hitno se obratili gradskim štabovima za vanredne situacije

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uputili su upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za hitno preduzimanje operativnih i preventivnih mera.

 

 

ČITAJTE I: Kako nastaju gradonosne oluje, i da li ih ima sve više?

 

 

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda za večeras, noćas i sutra teritoriju Republike Srbije očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za veoma kratko vreme.

Upozorenje za Srbiju

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, vodeći se najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, hitno su obavestili Mačvanski i Kolubarski okrug da proslede upozorenje gradskim i opštinskim štabovima, kao i da vatrogasci-spasioci vrše obilazak stanovništva sa akcentom na potencijalno kritične tačke.

Takođe, obavešteni su i upozoreni Beograd, Sremska Mitrovica i Kragujevac, dok su svi ljudski i materijalno-tehnički resursi stavljeni na raspolaganje, u cilju spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.

Hladni front kreće ka Srbiji, od utorka preokret

Prema najavama meteorologa već od sutra nas čeka pravi vremenski preokret. Na području Srbije pašće mnogo kiše, a u pojedinim delovima zemlje očekuje se i do 80 mm kiše.

Prema najavi meteorologa Ivana Ristića, sudar vrele Afrike i svežeg Atlantika može razviti nepogode, pa je neophodno pratiti sva upozorenja RHMZ-a.

– Uticaj hladnog fronta sa severozapada usloviće naoblačenje, koje će doneti pljuskove i kišu praćene grmljavinom i pojačani severozapadnim vetrom. Usled sudara vreme Afrike i svežeg Atlantika na liniji fronta mogu se razviti nepogode. Hladni talas trajaće od utorka 2. jula, pa sve do petka, 5. jula. Najviša temperatura ići će od 23 stepena Celzijusovih do 28 stepeni, biće nestabilno sa dosta kiše – najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

Bez superćelijskih oluja

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Prema najavi Ristića, superćelijske oluje neće biti.

– Samo hladni front na kome se mogu razviti lokalno nepogode. Oblaci, pojačan severozapadni vetar, kiša i grmljavine stižu u Srbiju u ponedeljak uveče oko 20 časova – ističe Ristić na svom Fejsbuku.

Izvor: Blic