Krkobabić: Neophodno osnivanje Nacionalnog garantnog fonda

Zalažemo se za Nacionalni garantni fond. Želimo da osiguramo cene osnovnih, strateških poljoprivrednih proizvoda za Srbiju, da ih utvrdimo svake godine unapred i ukoliko tržišna cena za određeni proizvod iz bilo kog razloga bude niža od utvrđene, da poljoprivredniku iz tog fonda bude isplaćena razlika. Naš stav je da država mora da se „meša“! – bio je izričit ministar za brigu o selu Milan Krkobabić gostujući u jutarnjem programu  Radio televizije Srbije.

Krkobabić je pojasnio da se Akademijski odbor za selo SANU i Ministarstvo za brigu o selu zalažu za osnivanje Nacionalnog garantnog fonda koji bi proizvođačima obezbeđivao garantovanu cenu za određene, strateški važne poljoprivredne proizvode, kao što su maline, pšenica, kukuruz, uljarice, juneće i svinjsko meso i sl.

-To je imperativ za očuvanje i unapređenje poljoprivrednih gazdinstava i jedini pravi odgovor na izazove još uvek neuređenog domaćeg tržišta, kao i ozbiljna podrška naporima da se prodre na izbirljivo strano tržište, rekao je ministar.

Ostavite komentar