Šljivine ose u zasadima šljiva Vranja i Novog Pazara

Na području delovanja Regionalnog centra Prognozno-izveštajne službe Vranje zasadi šljiva su u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta u različitim fazama cvetanja.

Na lepljivim klopkama postavljenim u zasadima šljiva registrovana je pojava crne i žute šljivine ose. Stručnjaci regionalnog centra Novi Pazar registrovali su pojavu samo žute šljivine ose.

Crna i žuta šljivina osa imaju jednu generaciju godišnje. U periodu cvetanja šljive, ženke šljivinih osa polažu jaja u čašične listiće cvetova. Štetne su larve koje se ubušuju u tek formirane plodove, hrane se njima i semenkom ploda. Napadnuti plodovi opadaju a jedna gusenica može oštetiti više plodova. Oštećeni plodovi se prepoznaju po crnim tačkicama koje predstavljaju mesta ubušivanja larve u unutrašnjost plodova. Ukoliko je u  periodu cvetanja suvo i toplo vreme nastaju veće štete jer je i veća aktivnost ove štetočine.

Mere zaštite se sprovode u fazi precvetavanja šljive,  kada je i period piljenja larvi a pre ubušivanaja u mlade plodove.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Ostavite komentar