Krompir će biti skup, rod manji i do 70 odsto

 

Duško Dimitrijević iz sela Brezova kod Ivanjice rekao je da su ove godine u tom kraju bile nezapamćene temperature od 32 i 34 stepena na nadmorskoj visini od 1.000 metara, praćene vrućim, južnim vetrom i bez imalo jutarnje rose.

– Rod će ove godine biti više nego prepolovljen za razliku od prošle godine kada mi je ostalo neprodato 15 tona. Mnogi proizvođjači su hranili krave i ovce krompirom, a ja i danas još imam krompira od prošle godine koji dajem ovcama, a 40 džakova sam bacio u šumu – rekao je Dimitrijević.

Dodao je da jedan od velikih proizvođača daje ovcama dnevno po deset džakova prošlogodišnjeg krompira.

Prema njegovim rečima, ove godine ima njiva gde zbog visokih temperatura biljka nije mogla da razvije nadzemno stablo i u korenu nema više od dva-tri sitna krompira, a nešto bolji prinos mogu da očekuju oni koji su imali mogućnosti da ih zalivaju, ali je to mali procenat proizvođača.

Kilogram krompira se na Kvantaškoj pijaci u Beogradu ovih dana prodaje po 50-60 dinara, a u maloprodaji je i po 80 dinara.

Poljoprivredni proizvođač Ivan Kraković iz Močioca koji uzgaja krompir na 6,5 hektara kaže da se prošle godine krompir prodavao po sedam – osam dinara po kilogramu.

– Da su bili prosečni vremenski uslovi sa površine od 6,5 hektara ove godine trebalo je da imam prinos od 35-40 tona, a ne verujem da ću imati 20 tona – rekao je Kraković.

Krompir će ove godine biti skup, ako prema rečima proizvođača krompira iz Ivanjice Dragana Bogdanovića, neko „ne nađe matematiku i uveze krompir“ i obori cenu domaćeg.

Izvor: Radio 021/Beta

Foto: Pixabay

Ostavite komentar