Planina Maljen stavljena pod zaštitu i biće bez MHE

 

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju zaštite Predela izuzetnih odlika „Maljen“, čime se obezbeđuje očuvanje prirodnih šumskih ekosistema dok će izgradnja hidroenergetskih objekata, poput mini hidroelektrana, biti zabranjena.

Planina Maljen bogata je raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune pri čemu je zabeleženo 474 biljnih taksona, kao i 120 vrsta koje imaju nacionalni i međunarodni značaj. Na ovom prostoru stanuje 19 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja oko 39 odsto od ukupnog broja vrsta koje naseljavaju teritoriju Republike Srbije.

Predeo odlikuju i značajne lokalnosti geomorfološkog nasleđa kao što su klisura Crne reke, akumulativne terase Crne Kamenice i erozivno-akumulativne terase Bukovske reke kod ušća Crne reke.

Od objekata hidrološkog nasleđa izdvajaju se Kamenica, Ribnica, Vodopad Skakalo, Manastirica, Ponornica ponora pod Pločom. Posebnu lepotu i prepoznatljivost zaštićenom području daje tradicionalan način života u starovlaškom tipu naselja i utvrđena nepokretna kulturna dobra.

Zaštićeno područje prostire se na površini od 10.104,83 hektara, od čega je prvim stepenom zaštite obuhvaćeno 1,08 odsto, drugim 14,38 odsto i trećim stepenom 84,54 odsto teritorije Predela izuzetnih odlika „Maljen”, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Proglašenjem zaštite Predela izuzetnih odlika „Maljen“ površina zaštićenih područja na teritoriji Srbije povećana je na oko 7,8 odsto.

Izvor: Energetski portal

Ostavite komentar