Kruševac: Pomoć u stočarskoj i pčelarskoj proizvodnji

 

Pomoć u stočarskoj i pčelarskoj proizvodnji pristigla je za 40 farmera i 30 pčelara u Kruševcu, a u projektu koji su realizovali Institut za krmno bilje i lokalna samouprava, grad Kruševac uložio je pet miliona dinara.

Direktor Instituta Zoran Lugić napominje da je cilj projekta koji se odnosi na unapređenje ove dve proizvodnje da se znanje što bolje primeni u praksi.

Posebne olakšice od 10 odsto na već postojeće subvencije, namenjene su osobama mlađim od 40 godina, kao i ženama koje su se opredelile za bavljenje poljoprivredom – napominje pomoćnik gradonačelnika Marko Knežević.

Gradonačelnica Jasmina Palurović ističe da je ceo projekat održiv, što opravdava činjenicu da se odvija već pet godina i dodaje da očekuje nastavak uspešne saradnje i subvencioniranje poljoprivrede i ostajanje mladih na selu. Grad pomaže finansijski, dok Institut učestvuje sa stručnim savetima.

Stručnjaci Instituta za krmno bilje analizirali su 120 uzoraka zemljišta i većini farmera je nakon analize zemšljita i stočne hrane, preporučena promena setvene strukture. Poljoprivrednicima je podeljen i repromaterijal, seme i mineralno đubrivo.

Na pčelarskim gazdinstvima analizirani su uzorci meda neophodni za deklarisanje. Takođe, preporučena im je setva jednogodišnjih i višegodišnjih medonosnih vrsta, kao i sadnja višegodišnjih drvenastih medonoša.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar