Leskin rilaš nanosi štete od 25 do 70 odsto

 

Leskin rilaš je najznačajnija je i najpoznatija štetočina leske. Može da nanese velike štete u ukupnoj proizvodnji leske od 25% do 70%. Isključivo je štetočina leske i rasprostranjena je svuda gde se gaji leska.

 

 

 

ČITAJTE I: Odrasle jedinke mramoraste stenice suzbijaju se u dopunskoj ishrani

 

 

 

Odrastao insekt je sa dugom tankom rilicom žuto smeđe boje – boje lešnika. Larva je bela sa smeđom glavom, ima jednu generaciju godišnje. Odrasli insekti javljaju se u kasno proleće. Nakon pojave, imaga se dopunski hrane lišćem, a posle parenja (kopulacije) u junu ženka buši plodove i polaže jaja. Ženka progriza čvrsti omotač ploda i u otvor položi jedno jaje, nakon čega otvor zatvori izgrizotinama tako da se on teško uočava. Jedna ženka u sezoni ošteti i do 150 plodova. Ispiljena larva u plodu provede čitav život, hrani se jezgrom ploda i plod puni izmetom, tako da on postaje neupotrebljiv. Kada se razvije, larva napušta plod kroz napravljeni okruglasti otvor i spušta se u zemlju, gde na dubini 10-20cm zaprede kokon i tako provede zimu.

Štete pričinjavaju i larve i odrasli insekti. Odrasli insekti izgrizaju mlado lišće praveći male rupe i buše mlade tek zametnute plodove, a larve izgrizaju unutrašnjost plodova. Ubodna mesta na plodovima su posebno značajna, jer takve plodove redovno naseljavaju fitopatogene gljive, prouzrokovači truleži, naročiro ako krajem maja i početkom juna imamo učestale kišne periode.

Suzbijaju se samo odrasle jedinke. Suzbijanje se vrši od početka pojave odraslih jedinki, u periodu dopunske ishrane, primenom insekticida sa kontaktnim i digestivnim delovanjem (početak maja do kraja juna meseca).

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Zbog skrivenog načina života larve je nemoguće hemijski suzbijati, međutim, s obzirom da se larve preobražavaju u lutke u zemljištu, i to na dubini od samo nekoliko centimetara, obradom zemljišta oko stabla, dubokim prekopavanjem, može se značajno smanjiti brojnost ove štetočine.

Piše: dipl. ing. Vesna Nišavić Veljković,  PSSS Čačak

Ostavite komentar