Leskovac: Posle protesta iz Ministrastva poljoprivrede najavili veću otkupnu cenu paradajza

 

Nakon jučerašnjeg protesta povrtara na kome su delili građanima paradajz potpuno besplatno, predstavnici poljoprivrednika sastali su se u kabinetu gradonačelnika Leskovca sa predstavnicima Ministrastva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Epilog sastanka je obećanje predstavnika Ministarstva da će kroz nekoliko dana izvoz krenuti, te da će cena paradajza dostići 35 dinara, pa su poljoprivrednici nakon obećanja odlučili da odustanu od daljih protesta.

Samo nekoliko sati nakon završetka protesta i silnih najava da će se isti održati opet u subotu, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su napustili sastanak, a razlog je obećanje da će izvoz krenuti pa će i cena biti bolja. Upravo su iz Ministarstva objasnili šta će se i kad promeniti kada je reč o ceni paradajza.

 

Letnja sezona tek počinje, tako da smo uvereni da će za nekoliko dana izvoz krenuti ka Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj. Došlo je do zasićenja robe na tržištu pa je cena bila tako mala. Sa sigurnošću možemo da kažemo da će sa početkom izvoza i cena krenuti na bolje. Koliko će to biti ne možemo da kažemo, ali očekujemo neku cenu od 35 dinara – poručili su iz Ministarstva.

Ono što su povrtari isticali kao glavni problem jeste uvoz paradajza iz Albanije i Turske, ali su iz resornog Ministarstva izneli podatke da je ove godine uveženo mnogo manje paradajza.

Od 1. maja pa do juče je prema izveštajima sa carine 2.500 tona manje paradajza nego prethodnih godina. O tom povećanom uvozu nema reči, Zakonom koji će od nardne godine stupiti na snagu će biti regulisano da se mora prvo prodati naši proizvod pa onda tek uvozni – rekli su nadležni.

Povrtari se nakon sastanka, iako tako nisu juče ujutro pričali, nadaju da će se reči predstavnika Ministrarstva obistiniti i da će prodaja konačno krenutu na bolje.

-Ovo je prvi put da ovako razgovaramo a mi probleme imamo godinama. Čuli smo na satanku predloge iz Ministrastva i nadamo se da će ta obećanja biti ispunjena – rekao je nakon sastanka jedanod povrtara.

U Jablaničkom okrugu paradajz je zasađen na 1.800 hektra, a prosečan prinos je između 100 i 150 tona po hektaru,

Podsetimo, protest koji je juče održan, a na kome je paradajz deljen građamnima, najavljen je pošto je cena paradajza na Kvantaškoj pijaci bila između 5 i 10 dinara.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay I Južne vesti

Ostavite komentar