Letnja obolenja na biljnoj proizvodnji

 

Visoke temperature i suša nisu jedini razlog zašto će ove sezone biti umanjen rod na mnogim proizvodnjama. Štetni organizmi su aktivni na svim biljnim vrstama, a stručnjaci pozivaju proizvođače na obilazak parcela i pravovremenu primenu preparata.audio icon

-Možemo reći da su insekti glavni problem u poljoprirednoj sezoni ove godine, rekla je stručnjak u Prognozno-izveštajnoj službi za zaštitu bilja Vojvodine Milena Marčić i napomenula da je i vegetacija, kao i aktivacija štetnih organizama, kasnila ove godine do deset dana, ali da zahvaljujući ovim visokom temperaturama u protekla dva meseca imamo njihov ubrzani razvoj i raniju pojavu insekata.

Što se tiče kukuruza, beleži se intenzivna pojava plamenca, pamukove sovice, a očekuje se pojava treće generacije kukuruzovog plamenca, pomenute sovice, gljive-prouzrokovači plesni  – mikotoksini, koji mogu biti toksični po ishranu životinja i mleko koje daju.

Ako se i pojave određene gljive na klipovima, tada će se reagovati u smislu da se sačeka sa berbom, da se vlaga zrna spusti, a takav kukuruz se i skladišti na određeni način čime se smanjuje sadržaj mikotoksina.

Kada je voćarska proizvodnja u pitanju, aktuelna je zaštita jabučastog voća (jabučnjak), gde se mogu primeniti hemijske mere zaštite sa kratkom karencom do sedam dana. Tu su i prouzrokovači oboljenja koja se pojavljuju u skladištima – meka trulež, gorka trulež itd. i u tom slučaju primenjuje se široka paleta fungicida.

Očekuje se i četvrta generacija breskvinog i šljivinog smotavca koji se u nedostatklu domaćina sele i na dunje, pa i tu nanose velike štete, te je sad pravo vreme da se sprovedu mere kontrole.

-Sada je pravo vreme da se u zasadima na vinovoj lozi uoče čokoti koji su oboleli od zlatastog žutila vinove loze, opasnog obioljenja od kojeg se promeni boja lista koji se uvija prema naličju, a koje može da uništi čitavu vinogradarsku proizvodnju, dodaje sagovornica.

Dve vrste stenica su takođe našle povoljne klimatske uslove za razmnožavanje u našoj zemlji -zelena povrtna stenica i mramorasta stenica. One se krajem jeseni sele ka urbanim područjima u potrazi za zaklonom, vrlo su nepopularne, smrdljive i prave izrazito velike štete.

Autor: Stevan Davidović

Izvor: RTV

Ostavite komentar