Letnje rezidba – Osetljiva, ali i potrebna operacija

 

Kada se izvodi letnja rezidba voćaka, na kojim voćnim vrstama i koji je njen smisao? Ovo su najčešća pitanja i nedoumice  kod proizvođača voća u vezi ove pomološke mere u voćarstvu.  Dipl. inž. voćarstva Milinka Sinđića iz PSS Zrenjanin kaže da letnja rezidba predstavlja meru koja se obavlja u toku vegetacije, tj. dok je voćka zelena i ima dva osnovna cilja. To su korekcija zimske rezidbe i smanjenje bujnosti voćke.

 

 

ČITAJTE I: Evropski proizvođači jabuka i krušaka u Beogradu od 3. do 5. avgusta

 

 

 

Sinđić objašnjava da se pod korekcijom zimske rezidbe podrazumeva uklanjanje onih grana i grančica koje tokom zimske rezidbe nisu odstranjene. To znači da, ukoliko je zimska rezidba dobro isplanirana i odrađena, za letnjom nema ni potrebe. Smanjenje bujnosti voćke osnovni cilj zelene rezidbe voćaka.

-Svaki voćar, amater ili profesionalac, zna da smanjenje bujnosti voćke na posredan način povećava broj rodnih pupoljaka, a time i rodnost samih voćaka. Prema tome, kontrola bujnosti kod voćaka koje su izuzetno rodne, poput trešnje, rešava se izborom podloge i zelenom rezidbom, objašnjava Sinđić.

On kaže da se prekraćivanjem i uklanjanjem zelenih grana i grančica kod voćaka remeti njihova fiziologija sinteze organske materije i drastično utiče na smanjenje porasta korenovog sistema voćaka. Zato zelena rezidba spada u osetljive operacije kojim se može narušiti fiziološka ravnoteža.

-Ukoliko se ukloni previše grana nekoliko godina zaredom, voćka se može skroz osušiti. Zimska rezidba je daleko bezbednija operacija po voćku i ona ne utiče na masu korena. Tu važi pravilo –  jača rezidba-veća bujnost, i obrnuto, poručuje Sinđić.

Na pitanje kada pristupiti zelenoj rezidbi on kaže da prema vremenu izvođenja ona može biti rana, srednja i kasna.

Rana zelena rezidba se izvodi obično u maju mesecu pre početka zdrvenjavanja osnove mladara, a ima za cilj da se isprovocira porast bočnih grančica na mladaru. To se obično radi kod kajsije i u toku formiranja krune voćaka.

-Srednje vreme predstavlja u stvari onu pravu letnju rezidbu kakvu većena voćara poznaje. Radi se od polovine juna do kraja jula. U ovo vreme najviše se utiče na kasniji smanjeni razvoj korena i bujnosti kod voćaka. Najviše se primenjuje kod trešnje. Imamo i kasnu letnju rezidbu, što je u osnovi rana zimska u fiziološkom smislu. Izvodi se od polovine avgusta do kraja septembra, i najčešće je primenjuju voćari na kajsiji iz Grocke, kaže Sinđić.

Ona doprinosi poboljšanom sazrevanju grana i grančica i boljem prezimljavanju u toku zime.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Da bi se izbegle štete koje mogu nastati nepravilnom letnjom rezidbom dipl.inž. Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin poručuje da je stoga treba izvoditi samo i isključivo pod nadzorom i preporukom stručnjaka za voćarstvo ili lica koje ima veliko iskustvo u njenoj primeni.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay i J. Bajšanski

Ostavite komentar