Malina skupa, biće i skuplja u berbi 2021. godine

Malina je skupa ove sezone, kako u Čileu i Meksiku tokom februara i marta 2021. godine tako će biti i u Poljskoj i Srbiji u junu 2021. godine. Već se pominje cena od 2,5 evra za kilogram, prve klase ploda.

Godine 2018. bila je sezona za zaborav jer su malinari bili nezadovoljni otkupnom cenom. Zatim je došla 2019. godina i cena od 180 dinara za kilogram. Prošle godine je cena od 240 dinara za kilogram već bila “druga priča”. Međutim mnogi su već iskrčili svoje malinjake, grad i sneg su smanjili rod i sa jednog ara se moglo dobiti jedva 50 kilograma malina. Ove zime su već mnogi poželeli da posade maline, ali je pitanje kvaliteta sadnica bilo glavno. Da li će ti novi zasadi rađati 5 ili 12 tona po hektaru? Rad oko zasada tokom godine je skoro isti (osim u berbi jer je potrebno više berača, ambalaže, utroška goriva za prevoz) ali je profit na 12 tona mnogo viši nego kada uberete 5 tona po hektaru.

Kompanija “Hoya” iz Subotice je ponudila ove sezone sadnice maline izuzetnog kvaliteta, bez virusa, ali to nije dovoljna količina da se promeni struktura naših malinjaka ni u jednoj opštini, a kamoli celoj Srbiji.

Malina skupa, biće i skuplja

Tokom zime u Čileu i Meksiku se brala malina i slala uglavnom u SAD, nešto manje količine je bilo iz Čilea u Evropu. Nevreme u Čileu je nanelo velike štete malinjacima i izvoz je bio manji nego 2019. godine, ali je cena maline u SAD – u bila 9 – 10 US dolara za kilogram.

Sada se malina bere u Španiji, u pokrajini Andaluzija. Od početka berbe cena za sveže maline se kretala od 7,75 evra za kilogram dok je sada, u 10. nedelji 2021. godine, cena 7,43 evra za kilogram (za 18% više nego u istom periodu 2020. godine i 30% viša nego 2019. godine).

Smrznuta malina (što je više od 96% našega izvoza) se prodavala na tržištu EU u februaru 2021. godine po ceni od 2,75 – 2,95 evra za kilogram. Naši hladnjačari već sada nude ugovore za otkup u berbi po 2,00 – 2,50 evra za kilogram sveže maline.

Ponovo će naši malinjaci biti na više od 15.000 hektara, ali bez savremenog pakovanja i prodaje dela maline u svežem stanju i bez pogona za preradu maline neće biti dugo pa će se ponoviti protest malinara kao 2018. godine (kada je otkupna cena bila od 100 – 125 dinara za kilogram). Nemaju isti interes proizvođači i hladnjačari i tu je ključ za razrešenje problema. Regionalni centri za otkup i preradu malina bi ustalili cenu u otkupu i ponudilo viši stepen obrade malina i veći profit.

Ne treba čekati mraz u Čileu i Poljskoj da bi proizvođači zaradili za uloženi trud i muku.

Izvor: Agro Info Net

Foto: Pixabay

Ostavite komentar