Martovski mrazevi nisu naneli veću štetu na severu Bačke

Martovski mrazevi kod najvećeg broja kultura nisu naneli štete na severu Bačke. Štete je bilo na ozimim jarim ječmovima, ali te kulture nisu u velikoj meri zastupljene na ovom području. Izlazak iz minusa poljoprivrednici će iskoristiti za eventualne folijarne prihrane useva, tako gde je to savetovano na osnovu analiza zemljišta, pred početak prolećne setve koja će se intezivirati početkom aprila.

Iako se sećamo i toplijih dana, prva polovina marta u poslednjih nekoliko godina prolazi sa povremenim snegom i mrazevima. Prošle nedelje jutarnje temperature išle su i do minus šest, da bi krajem ove konačno bile u plusu.

-Posledica neće biti što se tiče ozimih useva. Raniji mrazevi su ostavili posledice na ozimim jarim ječmovima, došlo je do proređivanja useva, tako da će biti nešto umanjeni prinosi, ali mi nemamo velike površine pod tom kulturom. Što se tiče ovim useva, potrebno je još malo strpljenja, još nekoliko dana, već krajem ove nedelje najavljuju se pozitivne temperature koje će trajati sigurno jedno dve nedelje, znači dnevne temperature i do petnaest stepeni bez jutarnjih mrazeva, tako da će onda biti prilika za poljoprivredne proizvođače za suzbijanje korova u strnim žitima, kaže za RTV direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Naznake pravog prolećnog vremena biće prilika i za folijarnu prihranu uljane repice i ozimih strnina. Tom procesu prethodile su analize zemljišta na sadržaj minerala, kojih je ove godine bilo za četvrtinu više nego prošle, na osnovu čega su poljoprivrednici dobili preporuke za adekvatne količine u prihrani.

-Prihrane su uglavnom završene. Ostalo je sada da se odrade te folijarne korekcije, gde je dat savet da se ne ide sa granulisanim đubrivom, već da se eventualno obavi folijarna prihrana, tako da generalno možemo za sada biti zadovoljni stanjem useva, ocenjuje on.

Što se prolećne setve tiče, ove nedelje se očekuje početak setve šećerne repe, dok će se setva jarih kultura zahuktati nakon katoličkog Uskrsa početkom aprila.

Izvor: RTV

Ostavite komentar