popis ptica

Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021. traje do 30. januara

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – DZPPS, od 08. do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa – International Waterbird Census – IWC. Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

-Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da se posebna pažnja posvećuje obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete obilazi u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili peške broje se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Ostavite komentar