Na području delovanja RC Vrbas, koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, lokaliteta i sortimenta, nalazi u fazi od 50 % do 70 % lišća opalo (95 BBCH), a jabučasto voće u fazi lišće gubi boju, početak opadanja lišća (BBCH 92-93).
U jesenjem periodu, po opadanju oko 70 % lisne mase, sprovode se tretmani bakarnim preparatima sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.
ČITAJTE I: Vreme je za jesenju zaštitu koštičavog voća
Pored ove mere, vrlo je važno sprovesti i mehaničke mere kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada. Tu spadaju:
– Odstranjivanje polomljenih, suvih grana i stabala (posebno onih koji su zaraženi bakterijama Erwinia amylovora i Pseudomonas syringe pv. syringe ili gljivama poput Nectria galigena),
– Sakupljanje mumificiranih plodova i opalog lišća sa pojedinačnih stabala i na plantažama, a opalo lišće je najbolje sakupljati ili zaoravati,
– Kod koštičavih voćnih vrsta u ovom periodu ne treba seći grane, jer povrede nastale u ovom periodu, mogu predstavljati opasnost za ulaz patogena,
– Čišćenje stabala od gnezda s gusenicama,
– Struganje kore i odstranjivanje lišajeva, mahovina.
Ukoliko se na voću uoče simptomi bakterioza potrebno je mehanički ukloniti zaražene delove uz određene sanitarne mere:
– Rez mora biti minimum 30 cm u zdravo tkivo,
– Rane na stablima treba dezinfikovati preparatima na bazi bakra,
– Odsečene biljne delove ne treba bacati na zemlju nego ih treba ukloniti i spaliti,
– Obeležiti stabla koja su bila zaražena radi praćenja u narednom periodu ili ih iskrčiti,
– Prilikom rezidbe treba vršiti dezinfekciju alata, obuće i odeće radnika upotrebom 10% rastvora natrijum hipohlorita ili 70% etil alkohola.
Budući proizvođači voća treba da obrate pažnju da prilikom kupovine sadnica biraju one sadnice koje su zdrave i sertifikovane i koje su kontrolisane od stručnih službi.