Meteo-stanice postavljene u Somboru

Poljoprivrednici u Somboru ubuduće će imati redovne informacije o meteorološkim uslovima na svojim poljima. To će im omogućiti 13 meteo-stanica koje su postavljene u koje će uskoro biti u funkciji.

Sombor je jedna od pet lokalnih samouprava u kojima su postavljene meteo-stanice.

Ima li dovoljno vlage u zemljištu ili je potrebno navodnjavanje, da li je vetar prejak za prskanje njiva, preti li mraz? Odgovore na ta pitanja poljoprivrednici će ubuduće dobijati elektronskim putem preko meteo-stanica koje su postavljene na 13 lokacija na teritoriji Grada Sombora.

-Veoma nam je važno da imamo osnovne meteorološke parametre- temperaturu, brzinu vetra, relativnu vlažnost vazduha, količinu padavina. Odmah na parceli možemo imati sve te podatke. Recimo brzina vetra koju možemo odmah očitati i na osnovu toga proceniti da li krenuti sa prskanjem ili sačekati da se vetar smiri, kaže Milomir Kusić, direktor proizvodnje Agro-plus, Svetozar Miletić.

U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.

-Čim imamo više podataka preciznije možemo raditi. Podatke sa meteo-stanice postavljene u krugu naše zadruge nećemo koristiti samo mi već i ostali poljoprivrednici, kaže Ronald Holo, ZZ Doroslovo.

Sombor je uz Suboticu, Vrbas, Inđiju i Bačku Topolu lokalna samouprava koja je deo projekta koji sprovodi NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje. Najviše meteo- stanica, 13 postavlen je u Somboru koji ima najviše državnog poljoprivrednog zemljišta.Međutim podatke će osim zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta moći koristiti i drugi poljoprivrdenici.

-U narednom preiodu biće održane obuke u svakoj od lokalnih samouprava kako bi ih upoznali sa aplikacijom, načinom pristupa podacima, kao i načinom analize podataka dobijenih sa meteo-stanica, kaže Stefanos Jokić, koordinator za regionalni razvoj u NALED-u.

Prema njegovim rečima projekat traje do oktobra 2022. godine, ali će meteo-stanice nakon toga ostati lokalnim samoupravama.

Vrednost donacije za sve lokalne samouprave uključene u ovaj projekat, u kojima je postavljeno 50 meteo-stanica, je 295.000 evra, od čega za Grad Sombor 75.000 evra.

Kako je saopšteno iz NALED-a meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, koji je podržan od strane develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazeva i visokih temperatura precizno je preko 90 posto, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

Izvor. RTV

Ostavite komentar