Ministarka najavila pojačane inspekcijske kontrole pri otkupu višnje

 

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita šljive od šljivinog smotavca i biljnih vaši

 

 

 

Tanaskovićeva je prilikom posete Merošini razgovarala sa voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta.

-U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja, objasnila je Tanasković nakon sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali, da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta.

Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Razgovaraću i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje, istakla je Tanaskovićeva.

Izvor: https://www.politika.rs/

Foto: Agroportal.rs