Predstoji još jedan kišni period – pšenica i voće u problemu

 

Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju vremensku prognozu za sedam dana i upozorenje na kiše i poplave tokom naredna dva dana.

Danas se očekuje oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita kukuruza od prve generacije kukuruznog plamenca

 

 

 

– Veća količina padavina biće u drugom delu dana. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 mm za 12 h, lokalno i više – navode iz RHMZ.

Vreme u petak biće takođe sveže, povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 mm za 24 sata. Suvo će biti samo na krajnjem severozapadu Vojvodine.

– Promenljivo oblačno i postepeno toplije, posebno od utorka kada će u većini mesta najviša dnevna temperatura biti i oko 30 °S. Od subote padavine u slabljenju, a od nedelje se uglavnom očekuju na istoku i jugu zemlje – dodaju.

Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Pšenica obolela, biće manji prinos i kvalitet

Na pšenici u Srbiji, zbog čestih kiša, počele su da se razvijaju razne bolesti, što će smanjiti i prinos i kvalitet zrna“, rekao je stručnjak za tu žitaricu Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da je jedna od bolesti i patogena gljivica fuzarijum, koja luči toksin.

-Kiše kvare kvalitet i smanjuju rod pšnice. Bolest žuta rđa je zaustavljena, ali se na pšenici razvija bolest fuzarijum kod onih proizvođača koji je nisu za vreme cvetanja zaštitili, rekao je Malešević.

Dodao je da je mnogo pšenice zbog ogromne količine vlage i raskvašenog zemljišta poleglo i da će kroz nju prorasti korovi, pa je praktično prinos uništen.

Malešević je rekao da je nedopustivo da Pognozno-izveštajna služba (PIS) Ministarstva poljoprivrede, koja se finansira iz državnog budžeta i ima zadatak da proizvođače na vreme upozori na razvoj raznih bolesti i preporuči najefikasnija sredstva zaštite, ne radi kako bi trebalo.

-PIS je dužan da prati razvoj bolesti i širenje štetnih insekata i izvesti centar u Novom Sadu kako bi proizvođače na vreme upozorio da preduzmu mere zaštite, ali ta služba nije efikasna, rekao je Malešević.

 

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić rekao je da pšenica u lošem stanju, da ima dosta virusnih oboljenja, a da je značajna površina pod pšenicom potopljena.

Prinos voća manji oko pet odsto

 

-Pre dva meseca stanje voća je bilo takvo da se mogao očekivati dobar rod, ali česte kiše, koje ne pamtim 30 godina, smanjiće prinos za oko pet odsto, rod će u najboljem slučaju biti na nivou prošlogodišnjeg, rekao je prof. dr Zoran Keserović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Kvalitet jagode je, kako je rekao, nezadovoljavajući, bolest monilija je napala višnje, a trešnje su dobre u voćnjacima gde je primenjena najsavremenija tehnologija.

Trešnje, prema njegovim rečima, imaju dobru cenu koja se kreće od 2,5 do tri evra po kilogramu i nema je puno u Evropi, što će olakšati izvoz.

Kajsije je, kako je rekao, u visinskim predelima oštetio sneg, ali su rekordno dobro rodile u nizijskim predelima.

Foto: Agroportal.rs, Pixabay, PIS