Ministarstvo poljoprivrede: Šta je eAgrar?

 

Konstitutivnom sastanku Radne grupe za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, održanom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pored predstavnika iz Uprave za agrarna plaćanja i MPŠV, prisustvovali su i predstavnici drugih relevantnih ministarstava, NALED-a kao i predstavnik Projekta konkurentne poljoprivrede Srbija ispred Svetske banke.

Zadatak radne grupe je razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, odnosno uspostavljanje objedinjene platforme digitalizovanog rada u poljoprivredi, a u sklopu  Programa ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, koji je usvojila Vlada Republike srbije, februara 2021. godine.

Uspostavljanje eAgrar-a omogućiće poljoprivrednicima online registraciju poljoprivrednih gazdinstava kao i pristup i upravljenje podacima o svom poljoprivrednom gazdinstvu preko portala. Takođe, omogućiće online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava kao i zahteva za podsticaje u poljoprivredi. Na ovaj način će doći do uštede vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva.

Čitav proces finalno će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja jer će na taj način doći do bržeg odobravanja podsticaja kao i brže isplate zahteva. Na sastanku je istaknuta važnost automatizacije procesa podnošenja i obrade zahteva, time što će se povlačiti podaci iz javnih evidencija. Na ovaj način će se skratiti  komplikovana i duga procedura i smanjiti broj pešačkih provera. O svim novinama po ovom pitanju poljoprivrednici i šira javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Ostavite komentar