Produktna berza: Ovogodišnja pšenica po ceni 20,80-21 din/kg bez PDV-a

 

Prvi ugovori za pšenicu rod 2021. godine, rast cene ječma i uljane repice, obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet preko “Produktne berze” je iznosio 2.774 tona robe (-20,97%), čija je finansijska vrednost iznosila 85,529,300.00 dinara (-24,84).

Žetva pšenice je počela. Najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice. Prvi ugovori za rod 2021. godine sa minimum 12% proteina i klauzulom „gratis lager“ do 31. jula, zaključeni su u cenovnom rasponu 20,80 do 21,00 din/kg bez PDV-a. Kada uporedimo cenu pšenice sa istim periodom prethodne godine (17,50 din/kg bez PDV-a), zabeležen je rast od 19,43 %. Odsustvo tražnje za pšenicom prošlogodišnjeg roda je primetno na domaćem tržištu, a ponuda je na nivou cena od 24,00 din/kg bez PDV-a.

Na samom početku nedelje zabeleženo je odsustvo tražnje za kukuruzom. Posle objave podataka u sredu o zasejanim površinama i veličini zaliha, cene su rasle u Čikagu. Nakon snažnog rasta zabeleženog od sredine nedelje, došlo je do pojačane tražnje na domaćem tržištu. Ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 25,00 do 25,20 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom jula. Međutim, poslednjeg dana ove nedelje tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora.  Ponderisana cena je iznosila 25,03 din/kg bez PDV-a (27,53 din/kg sa PDV-om).

Na tržištu soje bez bitnijih promena, potpuna pasivnost se i dalje nastavlja. Tokom protekle nedelje nije registrovan ni jedan kupoprodajni ugovor, usled nedostatka tražnje.

Početkom nedelje zabeležen je rast cene ječma. Ugovori su realizovani u veoma uskom cenovnom rasponu od 20,20 do 20,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ječam je imao silazni trend, a trgovanje je bilo na nivou od 19,50 do 19,60 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast od 1,99 %.

 

 

Na ino-tržištu, uljana repica je pokazala snažan rast od početka nedelje, što se preslikalo i na domaće tržište. Cene uljane repice se oporavljaju od nedavnog silaznog trenda podržanog situacijom sa kanadskom kanolom. Krajem nedelje na Evronekstu, uljana repica je favorizovana od strane kupaca, ugovor se približio najvišem nivou iz juna. Berzanski ugovor na pariteru CPT je realizovan po ceni od 512 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Verica Popov, broker Produktne berze

Ostavite komentar