Ministarsvo za brigu o selu: Život se vraća u rubna područja

 

-Prvih deset porodica dobilo je kuće u opštini Nova Crnja. Srednji Banat očito neći ostati prazan,  izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, u poseti selu Srpska Crnja.

-Ministarstvo nam je obezbedilo kuću, mi ćemo od nje napraviti dom. Želimo da napravimo samoodrživo domaćinstvo sa solarnim panelima za nezavisni izvor energije, da zasadimo voće, povrće… da napravimo idealan dom za svog sina. A ako bude još dece lako ćemo dograditi još jednu prostoriju, izjavio je Boris Miučin, dobitnik sredstava po konkursu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Njegova supruga, profesor filozofije po struci, kaže da je ova kuća bila uvek zajednički san koji su posle mnogo vremena, uspeli da ostvare.

Ministar Krkobabić je održao radni sastanak sa predsednicima svih mesnih zajednica i rukovodstvom opštine Nova Crnja, kako bi zajednički sagledali i razmotrili potrebe i čuli sugestije seljana ove opštine kao i aktuelne i planirane programe Ministarstva za brigu o selu.

Predsednik opštine Vladimir Brakus izjavio da opština Nova Crnja, kao  svaka opština u Srbiji, ima određene probleme da obezbedi sve što je potrebno svojim mesnim zajednicama, ali da su uzeli aktivno učešće u dosadašnjim programima ovog ministarstva.

 -Prvih 10 zahteva za bespovratna sredstva za seosku kuću sa okućnicom rešeni su pozitvno, a konkurisali smo i za minibus za prevoz seoskog stanovništva, kao i za dodelu sredstava za održavanje manifestacije „Miholjski susreti sela“. Ulažemo i sredstva iz opštinskog budžeta i verujemo da naši meštani već osećaju boljitak, rekao je Brakus.

Na teritoriji Srednjobanatskog okruga do sada je iz programa finansijske podrške zadrugama, koji još uvek sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izdvojeno 70 miliona dinara .

Krkobabić je u selu Srpska Crnja u kući Đure Jakšića otvorio i međunarodni festival umetnosti „Litera Ars“ koji se održava na više lokacija u Vojvodini i na kome učestvuju pisci, kantautori, muzičari, slikari, glumci i književni prevodioci iz zemlje i inostranstva. Ovakvi događaji predstavljaju doprinos kultunom životu seoskih sredina i oživljavanju sela u celini.

U poseti opštini Nova Crnja bili su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i agroekonomista Milan Prostran, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i član komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Zajedno sa Ministarstvom za brigu o selu radimo na programima za poboljšanje života i povratku Srbije u srpska sela. Predlagaćemo i, duboko verujem, i realizovati najrazličitije programe iz oblasti ostvarivanja egzistencije do kulture na selu, jer bez kulture nema ni života,  izjavio je akademik Škorić

Foto: Dr5agan Gojić/Agencija Beta

 

 

Ostavite komentar