Novosadski sajam: Uz poštovanje mera, od 18. do 24. septembra dođite na sajam

 

U susret 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, 53. Međunarodnom sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, koji će ove godine biti održani od 18. do 24. septembra, Novosadski sajam je održao konferenciju za novinare u Medija centru u Beogradu.

Za Novosadski sajam to su prve priredbe organizovane na tradicionalan način posle punih 18 meseci. Šta je sve ostalo isto, a po čemu će se razlikovati od dosadašnjih, govorio je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Priredbe će ponuditi sve do sada poznate i uobičajene segmente koje organizujemo – predstavljanje izlagača u zatvorenom i na otvorenom prostoru Sajmišta, Izložbu poljoprivredne mehanizacije, stručne i poslovne skupove, prezentacije i promocije, kako u Kongresnom centru „Master“, tako i na štandovima izlagača. Nastup su najavili mali poljoprivredni proizvođači, ali i velike kompanije iz 17 zemalja. Kolektivne izložbe će organizovati – Češka, Italija, Španija, Holandija, Mađarska, BiH, Belorusija, Rusija i Poljska. Biće tu i B2B sastanaka i takmičenja. Na Sajmu lova i ribolova biće ponuđena kompletna oprema za lov, ribolov i rekreaciju, dok će Sajam ekologije biti bogat edukacijama i radionicama, rekao je Cvetković  posebno se osvrnuvši na zdravstvenu bezbednost posetilaca i svih onih koji će se naći u krugu Sajma.

– Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz potvrdu o preležanom KOVIDU – 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test. Za one koji ne poseduju navedene dokumente Novosadski sajam je, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, obezbedio brze antigenske testove koji su već uračunati u cenu karte i neće biti dodatno naplaćivani. Testiranje će biti obavljano, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sad, prilikom ulaska u krug Novosadskog sajma, a procedura neće trajati duže od 10 minuta.

Zemlja partner je Republika Češka

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Republika Češka koja je sa Novosadskim sajmom od početka pandemije, bila je uz Sajam na prvom Poljoprivrednom sajmu organizovanom u onlajn formatu, na platformi ExpoOnline.rs. Sada organizuju i kolektivnu izložbu, donose iskustva, znanja, informacije, ali i prehrambene proizvode.

-Republika Češka od 2017. godine učestvuje na Sajmu pod patronatom Ministarstva poljoprivrede Republike Češke jer baš kao i druge zemlje i Sajam u Novom Sadu smatramo idealnim prostorom za razvijanje postojeće i uspostavljanje nove saradnje. Čast nam je što je Republika Češka ove godine zvanična Zemlja partner na ovako značajnoj priredbi i biće mi veoma drago da u budućnosti mi poželimo dobrodošlicu našim srpskim partnerima na nekom od poljoprivrednih sajmova organizovanih u Češkoj Republici, rekao je Tomaš Kuchta, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Češke u Republici Srbiji.

Poljoprivredni sajam je prilika da se pokaže najbolje iz Srbije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre dve godine i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, na štandu Ministarstva moći će se doći do svih važnih informacija.

-Mi očekujemo da Sajam protekne u duhu tradicije i verujemo da će to biti prilika da pokažemo i prikažemo najbolje iz Srbije, da izlagačima pružimo priliku da upoznaju sve – od sadnog materijala do inovacionih tehnologija i dobiju sve informacije za unapređenje svog rada, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

-Nas već u utorak u Skupštini Srbije očekuje prva rasprava o nacrtu budžeta Republike Srbije za narednu godinu tako da ćemo imati okvirne iznose finansijskih sredstava sa kojima ćemo moći da stimulišemo, podstičemo, subvencionišemo naše poljoprivrednike, najavio je Mahmutović.

Državni sekretar  je istakao značaj održavanja sajma  i zbog činjenice da je za prvih sedam meseci vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Republike Srbije bila 2,35 milijardi evra. Pri čemu je ostvaren suficit u vrednosti od 1,07 milijardi, što je jednako ukupnoj vrednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Republike Srbije u 2010. godini.

-Mi danas u vreme ove pandemije, mera konsolidacije i štednje, ostvarujemo suficit za sedam meseci koliko nam je bila vrednost izvoza u 2010. godini, dodao je Mahmutović i pozovao sve da posetite Sajam uz, još jedan apel da se poštuju sve mere kriznog štaba, medicinske struke i organizatora u vezi sa merama borbe protiv Kovida.

Strateški partner – Generali osiguranje

Desetu godinu zaredom Kompanija Generali osiguranje Srbija je Strateški partner Novosadskog sajma i Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, u ovom terminu i Generalni sponzor Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije.

-Mi kao Generali Osiguranje Srbije želimo da poljoprivrednim proizvođačima pružimo kvalitetan servis u domenu upravljanje rizicima poljoprivredne proizvodnje, ali ne samo to nego i osiguranja poljoprivredne mehanizacije i osiguranja poljoprivrednih domaćinstava, rekla  je Nataša Marjanović, članica Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija, kompanije koja ove godine obeležava 190 godina postojanja.

-Mi smo dugi niz godina jedan od lidera na tržištu osiguranja poljoprivrede. Kontinuirano radimo, komuniciramo sa našim klijentima, osluškujem njihove potrebe koje se vremenom menjaju i našu ponudu prilagođavamo tome, dodala je Marjanović, uz napomenu da će svi posetioci Sajma moći da se upoznaju sa njihovim uslugama i proizvodima na štandu u Auli Novosadskog sajma.

Novosadskom sajmu su važni istrajni i odani partneri. Takva je i kompanija Al Dahra – Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma, ali i JP Vojvodinašume – Zlatni prijatelj Sajma lova i ribolova.

 Poklni za posetioce, popusti za kupce

Teme septembarskih priredbi su neizostavne Izložba mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su pripremili četiri vredna poklona.

Agropanonka će pokloniti traktor „Belarus 82. 1“, MBV pneumatsku sejalicu Sakalak D i prikolicu Palazoglu, dok je Kompanija KITE DOO darodavac traktorske kosilice „John Deere X350R“. Neće izostati ni noviteti i premijere, kao i sajamski popusti od 5-7 odsto, novi modeli traktora, dva nova brenda u priključnoj mehanizaciji i premijera žitnih sejalica, balirki, prskalica…

 

Ostavite komentar