Ministri poljoprivrede Evropske unije dogovorili „zelenija“ pravila

Ministri poljoprivrede zemalja Evropske unije dogovorili su zajedničku poziciju o novim pravilima za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), koja će poljoprivrednike podsticati na ekološki prihvatljiviju proizvodnju.

Ministri su usaglasili zajedničku poziciju o tri uredbe o ZPP na osnovu koje će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona.

-Ovaj sporazum je prekretnica za evropsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi i istovremeno podržale potrebnu fleksibilnost u obezbeđivanju konkurentnosti poljoprivrednika, izjavila je nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner, koja je predsedavala sastankom.

Klenkerova je istakla da sporazum ispunjava težnju ka zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, prenosi Hina, a prema njenoj oceni to je bio najvažniji sastanak decenije Saveta za poljoprivredu i ribarstvo. ZPP ima najveći pojedinačni iznos u budžetu EU za sledećih sedam godina, a za tu politiku namijenjeno je 387 milijardi evra.

Dogovor predviđa da poljoprivrednici dobijaju finansijsku podršku pod uslovom da proizvode na način koji je povoljan za životnu sredinu i klimu. Oni poljoprivrednici koji u proizvodnji budu išli i preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahteva dobiće dodatnu financijsku potporu. Za tu svrhu uvode se novi instrumenti „eko-sheme“, za koje će biti će namijenjeno 20 odsto u budžetu koji je namenjen za direktna plaćanja poljoprivrednicima.

Nakon što Savet i Evropski parlament dogovore nova pravila, ona bi počela da se primenjuju od 1. januara 2023. godine, a do tada će na snazi biti prelazno razbolje tokom kojeg će se primjenjivati postojeća pravila.

Evropski parlament bi ove nedelje na plenarnoj sednici trebalo da definiše svoj stav, što bi omogućilo početak pregovora sa Savetom.

Konferencija za novinare održana je u 5 sati ujutro nakon što su pregovori trajali celu noć i ceo dan u utorak.

Izvor: RTV

Ostavite komentar