„Mislili smo da se država šali da ne smemo da točimo gorivo u kanistre“

Poljoprivrednici u Srbiji su zatečeni stavom Vlade da se više ne dozvoljava točenje dizela u kanistre, već samo u rezervoare mašina i kako su rekli, mislili su da je šala.

– Ova odluka o zabrani točenja goriva u bilo koji sud, osim u rezervoare mašina, nema smisla. Mislili smo da je šala – rekao je za Betu poljoprivrednik iz sela Dobrica kod Alibunara Željko Petrov koji obrađuje oko 50 hektara zemlje.

Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata koja je danas stupila na snagu i u kojoj se navodi da je kupovina dizela moguća jedino utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

 

ČITAJTE I: Evro dizel – 187,74, Evro premijum BMB 95 – 176,31 dinara za litar

 

 

Cena dizela za registrovana poljoprivredna gazdinstva je ograničena na 179 dinara po litru na pumpama Nafte industrije Srbije (NIS), a za ostale potrošače u narednih sedam dana biće 187,7 dinara.

Petrov je rekao da je najbliža pumpa NIS-a od sela udaljena oko 35 kilometara u Plandištu i da bi se za povratak sa pumpe iz rezervoara potrošilo pola.

Dodao je da većina poljoprivrednika u Srbiji nema blizu mesta stanovanja NIS-ovu benzinsku pumpu kao i da su mašine stare i neregistrovane, pa da ne smeju da se uključe u saobraćaj.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da će biti velikih problema jer u mnogim mestima nema NIS-ove pumpe.

– Ni po svim vojvođanskim mestima nema NIS-ove pumpe, a još manje u centralnoj i južnoj Srbiji i trebalo bi naći način da se poljoprivrednici nekako snabdeju dizelom – rekao je Jakšić.

Izvor: Beta

 

Ostavite komentar