Mraz desetkovao pojedine voćne vrste u topličkom kraju

Hladno proleće nije pogodovalo voćarima u topličkom kraju, jer su mraz i kiša u vreme cvetanja desetkovali pojedine voćne vrste.

Milinko Milojević iz Kuršumlije gaji jagodu na više od dva hektara. Da bi sačuvao rod od izmrzavanja morao je da je zaštiti.

– Pomoću agrila veći deo smo sačuvali, manji deo ima izmrzlih, jer je bio mnogo veliki mraz, i do minus devet – rekao je Milojević.

Od mraza su najviše stradale kajsije, breskve i šljive koje su bile u fazi cvetanja. Najmanje štete pretrpele su višnje, čija vegetacija kasni oko 15 dana.

– Nama voćarima je april doneo dosta neprijatnosti. U smislu da je u više navrata dolazilo do pada temperature dosta duboko u minus, tako da je došlo do određenih poteškoća – naveo je voćar iz Ljuše Zoran Lazić.

Arsenije Todorović, voćar iz Igrišta, istakao je da je voće izuzetno teško zaštititi tokom cvetanja.

– Najveći problem predstavljaju pčele. Savesni voćari ne prskaju voće u cvetu – dodao je Todorović.

Bojan Nikolić iz Poljoprivredne službe Opštine Blace rekao je da pčele nemaju mogućnost rada zbog vremena.

– Samim tim će biti problema oko oprašivanja. Ovom prilikom bih apelovao na sve voćare da se pridržavaju onih mera i načina tretiranja voćnjaka, znači da tretiraju u kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima – naglasio je Nikolić.

Iako će štetu u zasadima stručnjaci sagledavati narednih dana, voćarima savetuju da nastave sa primenom svih agrotehničkih mera kako bi sačuvali što više roda.

– Naši voćari su dosta napredovali što se tiče zaštite. Slušaju savete stručnih službi i rade zaštitu – istakao je Jovica Đinović iz Poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija.

U topličkom kraju godišnje se proizvede više od 20.000 vagona raznog voća, najviše šljiva i višanja.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Ostavite komentar