U Srednjobanatskom regionu postoje četiri najznačanije mikrolokacije na kojima se tradicionalno, već duži vremenski period, gaji vinova loza.
One se nalaze u Tarašu, Melencima, Novom Bečeju i Orlovatu.Ima još, ali navedene su najveće po obimu proizvodnje grožđa.
ČITAJTE I: Rezidba vinove loze “kondir na kondir”
Dokaz da ovdašnja vinova loza postoji od davnina je postojanje veoma starih vinograda, podignutih pre Drugog svetskog rata, a koji i danas žive i rađaju. Na tim lokacijama gaje se sorte za proizvodnju vina, a veoma mali procenat otpada na stone vrste, iako nema opravdanog razloga za to.
Zbog pojave niskih zimskih temperatura i onih viših od 10 stepeni, više se gaje bele sorte grožđa za proizvodnju vina, kao na primer muskat krokan na Bisernom ostrvu u Novom Bečeju.
Ono što opredeljuje neku lokaciju za uspešno gajenje vinove loze ne može se uvek jednostavno objasniti jer je mnogo faktora koji je određuju. Jedan od najznačajnijih je zemljište i mikroklima.
Tlo na ovim mikrolokacijama je lakše po fizičkom sastavu, često peskovitije i razlikuje se od težeg okolnog zemljišta, kakvo je uglavnom zastupljeno u regionu srednjeg Banata. Blizina velikih vodenih tokova često određuje specifičnu mikroklimu.
Ovde vinogradari uglavnom proizvode vino za sopstvene potrebe i rodbinu.
Sve više se podižu i komercijalni vinogradi za proizvodnju vina namenjenog za prodaju.
Neobjašnjivo su zapostavljene stone sorte grožđa koje se sporadično gaje u ovom regionu, iako su možda i bolje prilagođene zatamošnje uslove. Dobar primer je muskat hamburg.
Odličnog je kvaliteta kako za stonu potrošnju, tako i za preradu, dobro podnosi niske zimske temperature, prilagođava se različitim tipovima zemljišta, odlične je rodnosti i daje vino dobrog kvaliteta.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
I pored svega navedenog, male su površine pod ovom sortom zbog nepoverenja ljudi u kvalitet dobijenog vina od te vrste grožđa. Treba reći da se velike količine vina od muskat hamburga proizvode u Švajcarskoj. Ono često po kvalitetu premašuje vina proizvedena od nekih sorti koje se kod nas smatraju kvalitetnim.
Muskat hamburg je vrsta koju bi trebalo više gajiti u srednjem Banatu. Ima fantastičnu i višestruku upotrebnu vrednost u odnosu na druge sorte. Može se porediti sa onim što je nakada bila požegača među šljivama čiji svestrani kvalitet ni do danas nije oplemenjivanjem prevaziđen.
Piše: dipl. inž. Milinko Sinđić, PSS Zrenjanin