Objavljen prvi pravilnik iz IPARD 3 programa, bespovratno od 20.000 do milion evra

 

Objavljen je Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Mera 1) u okviru IPARD 3 programa.

Njime su propisani uslovi za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru IPARD 3 programa za Republiku Srbiju za period 2021–2027. godine.

 

 

ČITAJTE I: Razvojni fond AP Vojvodine-kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava u 2024.godini

 

 

Očekuje se da će Ministarstvo poljoprivrede ubrzo raspisati i prvi javni poziv iz IPARD 3 programa. Biće to konkurs za izgradnju i opremanje objekata u sektorima mesa, mleka, voća, povrća, grožđa, ribe, jaja i žitarica, a iz IPARD fonda opredeljeno je 4,8 milijarde dinara. Osim izgradnje moći će da se konkuriše i za podizanje zasada voća, povrća i loze.

Ovim pozivom neće biti obuhvaćena nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije, to se, prema planu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, očekuje na jesen 2024.

Ovaj pravilnik za Meru 1 ima izmena u odnosu na prethodne pravilnike, iz IPARD 2 programa.

Foto: Pixabay

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od odobrene vrednosti prihvatljivih troškova, odnosno od vrednosti osnovice za obračun konačnog iznosa IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom, i to u iznosu od:

1) 60% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova;

2) 65% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako se u planinskom području nalaze:

-svi objekti koji su predmet investicije u izgradnju objekta, ili

-sva gazdinstva sa mlečnim kravama u sektoru mleka, odnosno svi objekti sa odgovarajućom vrstom životinja u sektoru mesa, jaja i ribarstva, ili

-sve katastarske parcele upisane u Registar na kojima se obavlja primarna poljoprivredna proizvodnja biljnih kultura u sektoru voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja;

Foto: Pixabay

3) 70% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako je podnosilac zahteva:

-fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili preduzetnik, mlađi od 40 godina starosti na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta, ili

-proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

Dodatnih 10% može se ostvariti ako je reč o investicijama u upravljanje otpadom i otpadnim vodama i proizvodnji i skladištenju energije iz obnovljivih izvora.

Foto: Agroportal.rs

Najviši ukupan iznos IPARD podsticaja ne može preći iznos od 75% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova po zahtevu.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

Podsetimo, do sada je najmanji iznos bio 5.000 evra.

U periodu sprovođenja IPARD III programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra.

Foto: Unsplash

Konkurisati mogu fizička lica, preduzetnici i zemljoradničke zadruge. Svi oni moraju imati registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu.

 

U okviru Mere 1, za koju je objavljen ovaj pravilnik, moći će da se konkuriše za izgradnju i opremanje farmi, hladnjača, objekata za skladište, plastenika, staklenika, podizanje i opremanje voćnjaka, vinograda…, a potom za nabavku traktora i mehanizacije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Budući da se najpre očekuje poziv za izgradnju objekata i podizanje zasada pomenimo najvažnije uslove za konkurisanje:

-katastarska parcela na kojoj se gradi novi objekat, ili je reč o dogradnji, rekonstrukciji, adaptaciji, odnosno sanaciji postojećeg objekta mora biti u vlasništvu podnosioca zahteva;

-za objekat koji je predmet investicije mora postojati građevinska dozvola, odnosno rešenje o odobrenju za izvođenje radova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja, osim ako je za prihvatljive investicije u posebne vrste objekata i posebne vrste radova propisano da nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i posebnim propisima donetim na osnovu ovog zakona.

Pravilnik možete preuzeti ovde:Pravilnik-IPARD-III

Izvor: Agrosmart