Muskat hamburg nepravedno zapostavljen u srednjem Banatu

 

U Srednjobanatskom regionu postoje četiri najznačanije mikrolokacije na kojima se tradicionalno, već duži vremenski period, gaji vinova loza.

One se nalaze u Tarašu, Melencima, Novom Bečeju i Orlovatu.Ima još, ali navedene su najveće po obimu proizvodnje grožđa.

 

 

ČITAJTE I: Rezidba vinove loze “kondir na kondir”

 

 

Dokaz da ovdašnja vinova loza postoji od davnina je postojanje veoma starih vinograda, podignutih pre Drugog svetskog rata, a koji i danas žive i rađaju. Na tim lokacijama gaje se sorte za proizvodnju vina, a veoma mali procenat otpada na stone vrste, iako nema opravdanog razloga za to.

Foto: Pixabay

Zbog pojave niskih zimskih temperatura i onih viših od 10 stepeni, više se gaje bele sorte grožđa za proizvodnju vina, kao na primer muskat krokan na Bisernom ostrvu u Novom Bečeju.

Ono što opredeljuje neku lokaciju za uspešno gajenje vinove loze ne može se uvek jednostavno objasniti jer je mnogo faktora koji je određuju. Jedan od najznačajnijih je zemljište i mikroklima.

Tlo na ovim mikrolokacijama je lakše po fizičkom sastavu, često peskovitije i razlikuje se od težeg okolnog zemljišta, kakvo je uglavnom zastupljeno u regionu srednjeg Banata. Blizina velikih vodenih tokova često određuje specifičnu mikroklimu.

Ovde vinogradari uglavnom proizvode vino za sopstvene potrebe i rodbinu.

Foto: Pixabay

Sve više se podižu i komercijalni vinogradi za proizvodnju vina namenjenog za prodaju.

Neobjašnjivo su zapostavljene stone sorte grožđa koje se sporadično gaje u ovom regionu, iako su možda i bolje prilagođene zatamošnje uslove. Dobar primer je muskat hamburg.

Odličnog je kvaliteta kako za stonu potrošnju, tako i za preradu, dobro podnosi niske zimske temperature, prilagođava se različitim tipovima zemljišta, odlične je rodnosti i daje vino dobrog kvaliteta.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

I pored svega navedenog, male su površine pod ovom sortom zbog nepoverenja ljudi u kvalitet dobijenog vina od te vrste grožđa. Treba reći da se velike količine vina od muskat hamburga proizvode u Švajcarskoj. Ono često po kvalitetu premašuje vina proizvedena od nekih sorti koje se kod nas smatraju kvalitetnim.

Foto: Pixabay

Muskat hamburg je vrsta koju bi trebalo više gajiti u srednjem Banatu. Ima fantastičnu i višestruku upotrebnu vrednost u odnosu na druge sorte. Može se porediti sa onim što je nakada bila požegača među šljivama čiji svestrani kvalitet ni do danas nije oplemenjivanjem prevaziđen.

Piše: dipl. inž. Milinko Sinđić, PSS Zrenjanin