Na Nacionalnoj izložbi stoke 900 grla, najviše ovaca

 

Kao i predhodnih i ove godine se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održava Nacionalna izložba stoke. Izloženo je oko 900 grla, a najviše je ovaca.

 

ČITAJTE I: Tehnologija ishrane mlečnih krava na farmi

 

 

 

Prema rečima Denisa Kučevića redovnog profesora Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednika Komisije za govedarstvo ukupan utisak ocenjivačke komisije jeste da je primetno povećanje broja tovnih grla u odnosu na mlečna što potvrđuje I podatak da je od 125 primeraka goveda,  70 tovnih.

Prof. dr Denis Kučević: Trenutno stanje u mlečnom govedarstvu govori da proizvođači jesu u krizi

– U ime Komisije za ocenjivanje govedarstva ukazujem da je ove godine veoma malo grla mlečnog i tovnog govedarstva, ali to, srećom, nije išlo na uštrb kvaliteta. Trenutno stanje u mlečnom govedarstvu govori da proizvođači jesu u krizi. Naši farmeri vole da dolaze na sajmove i da se pohvale grlima koja čuvaju u štali, a pošto njih ovde nema, znak je pitanja šta će se dešavati s mlečnim govedarstvom, rekao je Kučević.

Mnogi stočari sa govedarstva prelaze na ovčarstvo

U poslednjih 30 godina po brojnosti se izdvajaju četiri rase tovnih grla – limuzin, hereford, crni angus, a šarole slovi za najatraktivniju rasu jer je prilično samoodrživa. Od muznih goveda, na Sajmu su tu simentalac i holštajn-frizijska rasa.

-Uzgajivači se žale na nisku otkupnu cenu mleka, koja ih primorava ili da pređu na uzgoj tovnih grla ili da potpuno ugase govedarstvo. Mnogi od njih prelaze i na ovčarstvo koje je u usponu, kažu na Novosadskom sajmu.

Ove godine na Nacionalnoj izložbi stoke 540 grla izložilo je 40 uzgajivača ovaca rase il de frans, virtemberg, romanovska, dok su od autohtonih rasa izložene cigaja i svrljiška pramenka. Uzgajivači koza imaju skromnu izložbu zbog malog broja grla.

Konjarstvo: Lipicaneri najbrojniji

Na ovogodišnjoj priredbi izloženo je i 85 grla konja, najviše je lipicanera, a tu su i nonius i domaći brdski konj.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Na javnom ocenjivanju goveda vrednovana su grla u više kategorija – u zavisnosti od rase i starosti grla. Ocenjivanja konja i ovaca nastavlja se danas na Manježu Novosadskog sajma. Uz defile nagrađenih grla, priznanja najboljim  odgajivačima biće uručena na Danu stočara u četvrtak, 26. maja.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar