Za najbolje projekte organske proizvodnje – 2,5 miliona

 

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, zvanično je završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.

 

 

 

ČITAJTE I: Povezati proizvođače i potrošače, cilj je kampanje „Mislim na nas – kupujem organsko“

 

 

Na jedanaesti po redu konkurs, ove godine je pristigao 61 projekat – 13 iz Centralne Srbije, zatim 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije. Od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom pristiglo je 45 prijava, od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom 14, dok su dve prijave stigle od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom.

Prof. dr Snežana Oljača redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i predsednica komisije za ocenu najboljeg projekta

-Prilikom ocenjivanja nastojali smo da nagrade dobiju mala poljoprivredna gazdinstva, da to budu različite vrste proizvodnje, da bude gotov proizvod, ondosno da ima, ukoliko je to moguće, neku vrstu prerade. Originalnost ideje podrazumeva da proizvod bude novitet na tržištu, rekla je prof. dr Snežana Oljača redovni professor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i predsednica komisije za ocenu najboljeg projekta.

Katarina Milosavljević jedna od prošlogodišnjih dobitnika nagrada Organic konkurs NLB, sebe je predstavila kao malog proizvođača lekovitog bilja iz istočne Srbije.

Katarina Milosavljević: Ja sam mali proizvođač lekovitog bilja i organske kozmetike iz istočene Srbije

-Pored toga bavim se i proizvodnjom prirodne organske kozmetike od sirovina koje proizvodim na planini Rtanj. Želim da se zahvalim svima koji su podržali moju ideju da naše bilje sertifikujem i predstavim ga i našim građanima i celom svetu pokažemo da u Srbiji postoje kvalitetni proizvodi. Sredstva koja sam dobila pomogla su mi da napravim prvu srpsku organsku kozmetiku, rekla je Milosavljevićeva.

Ona je poslala poruku ohrabrenja svim malim proizvođačima, i organskim i onima koji to nisu, da uđu u organsku proizvodnju jer se ona radi sa puno ljubavi prema svakoj biljci, a pri tom obezbeđuje održivost.

Nedimović: Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović Srpska na dodeli nagrada je istakao da organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

-Samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane u vrednosti od gotovo 60 miliona evra. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva. Dobro je što se sada pojavljuju i veliki igrači koji bi pretvarali konvencionalnu proizvodnju žitarica u organsku, reko je Nedimović uz napomenu da će oni zasigurno pokrenuti i sve ostale još jače u priči organske hrane.  

Vuković: Nastavljamo da podržavamo održiv razvoj čitave zajednice kroz dodatne projekte društveno odgovornog poslovanja

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke naveo je da ova banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč i da godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike, kako po broju, tako i po iznosu. Zbog toga, kako je rekao, ova banka ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike, posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

– Naša matična NLB Grupa nastupa kao sistemski igrač Jugoistočnoj Evropi. Imperativ održivog poslovanja formalizovali smo još 2011. godine, a 2020. ga i potvrdili i postavili u centar svih svojih poslovnih odluka i akcija. U skladu sa ovim principom pokrenuli smo konkurs podrške organskim proizvođačima koji rade i stvaraju i pri tom čuvaju dobrobit korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema, rekoa je Vukovinć i naglasio da je upravo to spona koja ih snažno povezuje sa NLB porodicom koju posebno raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas organski uzgoj i prerada doživljavaju svoju ekspanziju.

On je takođe rekao da će NLB Komercijalne banke u narednom periodu nastaviti da podržava održiv razvoj čitave zajednice kroz dodatne projekte društveno odgovornog poslovanja kao i da će nastojati da se pozicionira kao apsolutni lider u finansiranju zelenih projekata iz obnovljivih izvora energije.

Petrović: Imamo veliki broj proizvoda za finansiranje svih namena u poljoprivredi, prilagođenih kako malim poljoprivrednim gazdinstava tako i onim velikim

Biljana Petrović, pomoćnica predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke istakla je da se snažna i kontinuirana podrška poljoprivrednicima ogleda u činjenici da je ova banka, ne samo tržišni lider u agraru, već i da četvrtu godinu zaredom ima najveću realizaciju kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

-Tradicionalno dobar rezultat i potvrda je da poljoprivrednici našu banku, nastalu spajanjem dve najaktivnije banke u kreditiranju ovog segmenta, prepoznaju kao sigurnog partnera na putu razvoja. U prilog tome govori podatak da 170.000 poljoprivrednika imaju otvoren namenski račun u NLB Komercijalnoj banci, od kojih je preko 160.000 aktivno. Već sada imamo veliki broj proizvoda za finansiranje svih namena u poljoprivredi, prilagođenih kako malim poljoprivrednim gazdinstava tako i onim velikim. Za poljoprivrednike koji imaju potrebu za korišćenjem avansne isplate po odobrenim IPARD podsticajima već smo uveli i dokumentarno poslovanje i izdali prve garanije. Planirano i druge  dodatne benefite u pogledu dostupnosti dodatnih proizvoda i usluga, rekla je Petrovićeva.

Podsetimo, Organic konkurs se održava od 2012. godine i do sada je učestvovalo ukupno 646 projekata, od kojih je nagrađeno 42, dok je na ovogodišnji konkurs pristiglo 61 prijava

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar