Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 10 odsto više izlagača nego lane

 

Međunarodni sajam poljoprivrede biće održan na Novosadskom sajmu od 18. do 23. maja, a očekuje se oko 1.200 izlagača iz 40 zemalja, što je po broju učesnika za 10 odsto više u odnosu na godinu ranije, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu.

– Međunarodni poljoprivredni sajam bio je i ostao ne samo „izložba“ ekonomske modernizacije agrara i prehrambene industrije nego i mesto komunikacije i povezivanje privrednika. U šest dana predstaviće se svi koji se bave poljoprivredom ili se oslanjaju na nju, a moći će da se vidi sve, od semena do dronova, reko je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost.

 

ČITAJTE I: Poljoprivredni sajam: Predstavljanje inovacija na izložbi poljoprivredne mehanizacije

 

 

 

Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner priredbe.

Foto: Novosadski sajam

-Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede, naglasila je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre pet godina i Izložbe genetskih potencijala. Pod pokroviteljstvom Ministarstva biće organizovana Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom  geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i kraft piva. Radi se o proizvodima koji pored kvaliteta i bezbednosti ispunjavaju i određene dodatne uslove za koje je procenjeno u prethodnim godinama da predsatvljaju atraktivne proizvode na tržištu – nude određenu autentičnost ili tradicionalnost i na osnovu toga mogu da dostignu određenu dodatnu vrednost.

-Kao što znate u pocesu prilagođavanja propisima Evropske unije nalazimo se nekoliko godina unazad i u tom smislu nailazimo na brojne promene, te će Novosadski sajam biti dobra prilika da i domaći proizvođači kao i sve druge zainteresovane strane učesnike upoznamo sa svim novim zahtevima koji su pred nama i koji su planovi i vremenski okviri za naše usklađivanje i aktivnosti koje ćemo preduzeti, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Novosadski sajam

Među najvažnijima i najinteresantnijima su Izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao Darodavac poklanja traktor JOHN DEERE 5045D.

U narednim danima se očekuje definisanje kompletnog programa na Manježu Novosadskog sajma. Ono što je već poznato je da će biti javnog ocenjivanja goveda, konja i ovaca, kao i da će u sredu, 22. maja, na Porodični dan, biti održana “Preponska revija za Pehar Novosadskog sajma”. Preponaši će nastupiti u kategorijama: Debitant tour, Amater tour, Mladi jahači i mlada grla i Top klasa.

Foto: Novosadski sajam

Tokom šest dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru „Master“ očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada. Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, Dan dobavljača AGROBIZNIS 2024… Tu je i Veče šampiona koje će biti održano 23. maja, posvećeno najboljima na ocenjivanju kvaliteta proizvoda i usluga koje je počelo u februaru, a biće završeno tokom prvih dana priredbe.

Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Pojedinačne ulaznice staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Organizovana – kolektivna poseta podrazumeva najmanje 15 osoba i za nju je nepohodno prilikom kupovine ili podizanja ulaznica priložiti Dopis na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Za kupovinu kolektivnih ulaznica na blagajnama Sajma, porudžbenica nije potrebna, ali je zato Dopis obavezan.

Foto: Novosadski sajam

Porodični dan je sreda, 22. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Ulaznice se pre početka i tokom priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma. Tokom Poljoprivrednog sajma biće u prodaji i na blagajnama Novosadskog sajma.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

Sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 19 časova.