Poljoprivredni sajam: Predstavljanje inovacija na izložbi poljoprivredne mehanizacije

 

Najveća priredba Novosadskog sajma, 91. međunarodni poljoprivredni sajam, biće održana od 18. do 23. maja.

U pripremi su svi poznati segmenti među kojima važno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti izlagači iz Srbije, ali i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine, Slovenije.

 

 

ČITAJTE I: Nova KiTeh brošura za 2024. godinu

 

 

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije godinama je okosnica Izložbe poljoprivredne mehanizacije. Ove godine će od 18 članica na Poljoprivrednom sajmu nastupiti 17, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Foto:Agroportal.rs/Marija Antanasković, predsednik Poslovnog uduženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

-Između 300 i 400 različitih dobavljača saradnici su Poslovnog udruženja, različitih brendova, a među članicama su i proizvođači poljoprivredne mehanizacije koji su ujedno izvoznici  i koji nastupaju i na inostranim sajmovima, gde predstavljaju našu industriju, rekla je Marija Antanasković, predsednica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Foto: Agroportal.rs

Ona je navela i novitete koje su članice pripremile za predstojeći 91. međunarodni poljoprivredni sajam.

 

 • Fabrike poljoprivrednih mašina iz Boljevca jedan je od najznačajnijih domaćih proizvođača. Osim svog programa predstaviće i neke novitete koji se odnose na kosačice i malčere, a izložiće ih u saradnji sa svojim partnerom. Biće izloženo i oko petnaestak traktora SOLIS. Kuriozitet će biti predstavljanje robota AGRAR u skladu sa trendovima nove tehnologije. Robot je nastao kao plod saradnje ovog preduzeća i Mašinskog fakulteta u Nišu.
 • Kompanija ALMEX, ove godine će imati okosnicu – Program CLAAS, a poseban akcenat biće na kombajnu EVION koji je namenjen srednjim gazdinstvima. Predstavljen je prošle godine Prvi put je predstavljne prošlog leta na konferenciji. Kasnije je imao svoju premijeru na najznačajnijem poljoprivrednom sajmu poljoprivredne tehnike u Hanoveru. Posetioci će biti u prilici da ga vide na Sajmu u Novom Sadu.

 

Foto: Agroportal.rs
 • KOSA TRADE je, za razliku od drugih, usmerena na alate i na baštenski program i ono što je specifično za njih jeste da imaju svoju destileriju i poseban program usmeren na proizvodnju rakije.
 • Domaća kompanija IMT imaće više premijera zahavljujući saradnji sa svojom matičnom kućom Kompanijom TAFE. Posle premijernog prikazivanja prototipova u Hanoveru, posetioci Poljoprivrednog sajma će imati priliku da vide traktor E30 na električni pogon, kao i traktor koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS.) Prvi put pod markom IMT biće prikazan i traktor MAGNA.
 • Kompanija MILUROVIĆ KOMERC i ove godine će, tradicionalno, prikazati bogat izložbeni program KUBOTA, gde se na prvom mestu nalaze traktori i priključne mašine, a tu je DAL-BO program mašina za obradu zemljišta pre svega valjaka, kao i INDUSTRAS DAVID – savremena tehnologija koja se koristi u vinogradarstvu i voćarstvu.
 • ITN GROUP je i prethodnih godina uvek imao najveće eksponate koji su zavređivali pažnju i imali etiketu najskupljih mašina. Ove godine se nisu odlučili za velike kombajne, ali će predstaviti, u skladu sa promocijom intezivne poljoprivredne proizvodnje, liniju GRIME mašina, gde u jednom prohodu imamo i pripremu zemljišta i sadnju i inkorporaciju mineralnih materija i zaštite krtole krompira.
 • AGRIMATKO je najavio novitete. Osim traktora FARMTRAC i prskalica JACTO, prvi put će se na štandu ove kompanije i pod njihovim okriljem predstaviti austrijska kompanija PÖTTINGER. Iz njihovog programa biće predstavljene mašine za obradu zemljišta i setvenu tehniku.
 • Kompanija AGROGLOBE i njihov prepoznatljiv znak NEW HOLAND, kao i priključna mehanizacija KUHN, sistemi za navodjavanje LINDSAY – ZIMMATIC I MARANI. Oni su najavili premijerni prikaz traktora NEW HOLLAND iz T7 Serije, T7 260, moderan i savremeni traktor, a u skladu sa zahtevima tržišta sa motorom emisije izduvnih gasova Stage 3.
 • Kompanija AGROCESLA će predstaviti standarni program MASSEY FERGUSON, REGENT, MATERMACC, LANDSTAL, DONDI

 

Foto: Agroportal.rs
 • INTERAGRAR kao i sve druge članice promotera najsavremenijih tehnologija i ove godine će predstaviti brendove FENDT, AMAZONE i VALTRA. Što se tiče brenda FENDT biće izložen traktor iz serije 700 koji je bio proglašen za traktor godine 2023. Takođe, premijeru će imati i VALTRA traktor Q305 koji je bio finalista Izbora za najbolji traktor godine. Ono što je takođe najavljeno je i premijera pravo iz Hanovera nove S serije koja je imala svoje prvo prikazivanje jesenas i moći će da se vidi na Novosadskom sajmu.
 • Kompanija AGRIMARKET MACHINERY je pripremila bogatu izložbu – CASE IH, BASAK, KVERNELAND i tu imamo neke premijerne modele pa će tako traktor PUMA 220, sa kontinualnom varijabilnom transmisijom biti predstavljen u novom izdanju sa novom maskom i sa motorom TIE3 izduvnih gasova. Što se tiče brenda KVERNELAND u fokusu su U-DRILl efikasne sejalice, a iz programa BASAK traktora imamo premijeru modela 2075 BK PLUS.
 • Kompanija LIVONA poznata po tehnologijama za preciznu poljoprivredu, osim dobro poznatog programa TRIMBLE sistema za navigaciju kao i PRECISONPLANTING, preciznih sejalica i modula koji se nadograđuju na sejalice. Ove godine pa i prošle, posle premijernog prikazivanja, imamo XAG dronove, a prvi put će biti predstavljen novi model 100P PRO .
 • DELTA AGRAR je ostao veran svojim brendovima, a biće prikazana bogata izložba LANDINI traktora specijalizovanih, univerzalnih ali i ratarskih kao i priključnih mašina KUHN, HERMES, TOSKANO i prikolica DELAGRO.
 • AGROVOJVODINA MEHANIZACIJA je prepoznatljiva po traktorima YTO koji se sklapaju u Novom Sadu, ali i po programima DIECI, PRONAR, ZETOR koji će biti prikazani. Između ostalog biće tu i kombajn za višnju iz domaće proizvodnje koji se sve više koristi u zasadima.

 

Foto: Agroportal.rs
 • I Kompanija KITE DOO spremila je novitete. Novosti se najviše odnose na budućnost i buduću poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. Kompletna oblast koju želi da prikaže ići će ka tome kako da na određeni način i kroz određene operacije iskoristimo maksimum iz poljoprivredne mehanizacije i maksimum iz inputa koji se kroz tu poljoprivrednu mehanizaciju koriste i kako da se smanje troškovi maksimalno tj, da se prinosi zadrže na svom trenutnom nivou ili da se povećaju uz optimalno korišćenje određenih inputa za uništavanje korova i za iskorišćavanje hraniva u zemlji. Poseban deo štanda će biti posvećen tome i kupci će tu moći da postavljaju pitanja za sve ono što ih interesuje iz te oblasti. Na štandu će ove godine prvi put biti prikazane MONOSEM sejalice, TREFLEROVE eko drljače, prikolice FURIJER. Kompanija KITE DOO je suvlasnik te kompanije u Mađarskoj. Tu je primenila sva znanja, kao i rešenja za primedbe koje su kupci imali i upućivali ih ranije. U cilju očuvanja zemljišta i maksimalnog iskorišćenja konjske snage, biće prikazan najveći konvencionalni traktor sa gusenicama 8RX. Biće tu i veliki kombajn S780 i S790 i nešto što je novo u ponudi u Kompaniji JOHN DEERE, a to su draper hederi za maksimalno iskorišćenje, odnosno za maksimalno smanjenje gubitaka koji se dešavaju tokom žetve na samom hederu.

 

Foto: Agroportal.rs
 • Preduzeće MBV dolazi iz Vršca, a na Sajmu se pojavljuje 33-ći put. Ove godine će izlagati priključne mašine, bogat program od setve, zaštite, obrade, zemljišta, mašine za sve te potrebe. Noviteti su prvo proizvodi preduzeća ILGI – tanjirača koja od sada ima čelične nosače radnih organa, koja će imati seckalicu ispred baterija tako da će biljna masa moći dobro da se usitni i pomeša sa zemljom. Drugi novitet je kombinovana mašina koja ima dve diskosne baterije i dva reda razrivačkih organa. Treći novitet preduzeća OZDUMAN je jako interesantan – baterija za sejalicu na elektro pogon tako da će setva biti moguća sa puno većom brzinom, sa istom preciznošću, čak možda i boljom.
 • Firma AgroTECH posluje na tržištu BiH, Hrvatske i Srbije i smatra da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu centralna manifestacija za ceo region. Na štandu, na kojem izlaže stotinak različitih mašina, od traktora, pa do raznih priključaka, iskoristiće priliku da što više promoviše IPARD i da pomogne ljudima da saznaju kako mogu da kupe ozbiljne i skupe mašine i da dobiju maksimalnu podšku od države tj. 65% od ukupnih sredstava. Za kraj godine najavljen je javni poziv za priključne mašine, a u septembru će biti za traktore tako da će sajamsku manifestaciju u maju maksimalno iskoristiti da prikaže novitete koje poljoprivrednici mogu da kupe preko IPARD-a.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Kao i prethodnih sedam godina i ove godine će Kompanija KITE DOO biti Darodavac u Poklon-igri za posetioce, a pripremili smo traktor JOHN DEERE 5045 d, bez prednje vuče, poklon koji se svima i ranije svideo i nadam se da će tako biti i ovoga puta, rekao je Vladimir Labus, direktor prodaje u Kompaniji KITE DOO.