Na Produktnoj berzi najviše se trgovalo se kukuruzom, ponuda pšenice mala

 

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je putem Produktne berze trgovan veliki obim robe, tokom ove nedelje tržište je opet mirnije.

Razlog tome možemo pronaći u početku otkupa merkantilne pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Jedino je kod kukuruza zabeležen rast cene, dok su cene ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda u padu. Ukupno je prometovano 2.275 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 98.911.250,00 dinara.

 

 

ČITAJTE I: Očekuje se prosečan rod pšenice od 4,5 t/ha i ukupan rod od 2,6 do 2,7 miliona tona

 

 

 

 

Tokom ove nedelje, tražnja na tržištu kukuruza bila je izuzetno niska. Međutim, uprkos maloj tražnji ova žitarica i ove nedelje najtrgovanija berzanska roba. Od početka nedelje ponude su bile na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju. Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled smanjene tražnje ova žitarica krajem nedelje bila prometovana po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a. Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od 2,00%. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,83 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice, tokom ove nedelje, bilo je dosta mirno. Ponuđene količine su bile veoma male, dok s druge strane tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou. Krajem nedelje, zaključen je jedan ugovor za pšenicu novog roda po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski se više trgovalo pšenicom dok je cena niža za 1,90%. Učesnici na ovom tržištu, tokom ove nedelje, bili su fokusirani na prijave za otkup pšenice od strane Direkcije, u ukupnoj količini od 131.000 tona.

Početkom nedelje, cena soje zadržala je stabilan cenovni nivo iz prethodne nedelje, kada je i zaključen berzanski ugovor po ceni od 68,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Manja aktivnost na ovom tržištu, mala ponuda, ali i nedovoljno interesovanja za kupovinu ove uljarice dovelo je do pada cene od 0,73% u odnosu na prethodnu nedelju. Krajem nedelje, tražnja je bila na dosta nižem cenovnom nivou od ponude, te je soja prometovana po ceni od 68,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 68,25 din/kg bez PDV-a.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Uljanom repicom rod 2022. godine trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 640,00 €/t. Tokom čitave nedelje bio je prisutan cenovni spred između kupaca i prodavaca, te su ponude krajem nedelje bila na višem cenovnom nivou od realizovanog. U odnosu na prethodnu nedelju, primetna je manja tražnja.

Anja Jakšić, Produktna berza

Ostavite komentar