Na Produktnoj berzi veća ponuda od tražnje

 

Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Nastavljena je veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupno je prometovano 5.250 tona robe, finansijske vrednosti 213.416.500,00 dinara.

 

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivredna mehanizacija: Nikad veće interesovanje posetilaca u poslednjih pet godina

 

 

 

 

Od samog početka nedelje, na tržištu kukuruza bila je primetna veća ponuda. Prodavci ove žitarice bili su na višem cenovnom nivou u odnosu na prošlu nedelju, te je kukuruz nuđen od 33,60 do 34,20 din/kg bez PDV-a.

Već krajem nedelje, ponude na cenovnom nivou od 34,00 din/kg bez PDV-a nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Na paritetu FCA, ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 33,20 do 34,00 din/kg bez PDV-a. Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovan je od 33,20 do 33,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,88 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,26%.

Nakon perioda veće aktivnosti, već drugu nedelju za redom tržište pšenice je mirnije. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju.

Krajem nedelje tražnja pšenice roda 2021. godine izostaje, dok je zabeležena tražnja novog roda pšenice po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 42,00 do 44,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 43,29 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na povećanu ponudu, ova žitarica beleži rast cene u odnosu na prošlu nedelju od 6,09%.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

U odnosu na prošlu nedelju, kada se na tržištu soje beležila veća aktivnost, tokom ove nedelje je trgovanje ovom uljaricom izostalo. Ponuda na robno-berzanskom tržištu se početkom nedelje kretala na istom cenovnom nivou kao i nedelju ranije, međutim bilo je očigledno odsustvo tražnje.

Sredinom nedelje, kupci i prodavci bili su na različitim cenovnim nivoima, te nije došlo do realizacije berzanskog ugovora. Interesovanje kupaca se krajem nedelje povećalo. Tražnja soje bila po ceni od 76,50 din/kg bez PDV-a, ali ponuda je izostala, što ukazuje na pad cene ove uljarice.

Piše: Anja Jakšić, Produktna berza

Ostavite komentar