Nagradu RPK Srednjobanatskog okruga dobila i PSS Zrenjanin

 

Na sedmoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga između ostalog, obrazovana je Sekcija za zaštitu životne sredine dok su tokom svečanog dela sednice dodeljene nagrade za poseban doprinos razvoju privrede regiona.

Jedna od pet nagrada pripala je i Poljoprivredno stručnoj službi Zrenjanin.

 

 

ČITAJTE I: Žarko Galetin: Uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda zahteva vreme i strpljenje

 

 

Jedna od izuzetno značajnih oblasti na području Srednjobanatskog okruga je poljoprivreda koja poslednjih godina nije ostvarila rezultate srazmerne mogućnostima.

– Činimo sve da doprinesemo unapređenju i modernizaciji poljoprivrede. U 2023. godini smo, osim ostalog, bili angažovani na pomoći farmerima oko primene informacionog sistema eAgrar. Očekujemo da će rezulati biti vrlo brzo uočljivi, što nas približava nivou Evropske unije – rekla je Kristina Salapura, direktorka PSS Zrenjanin.

Tom priliko uručeno je i 9 jubilarnih nagrada za 20 godina poslovanja kao i 10 srebrnih plaketa za tri decenije poslovanja.

U izveštaju o poslovanju privrednih subjekata koji je usvojen na sednici Parlamenta Regionalna privredne komore (RPK) Zrenjanin navedeno je da industrijska proizvodnja od januara do avgusta ove godine beleži manji fizički obim u odnosu na isti period 2022. za 3,6 odsto. Spoljnotrgovinska razmena je iznosila 696,7 miliona evra, što je niže za 1,7 posto. Izvoz je bio 350 miliona evra, što je više za 12,1 procenata, a uvoz 46,7 miliona evra i manji je za 12,6 odsto.

– Zadovoljni smo postignutim rezultatima koji su plod više značajnih činilaca. Sve više preduzeća okuplja se oko naših programa. Imamo dobru saradnju sa svim nivoima vlasti – od republičke do lokalne. Prostora za unapređenje i proširenja ima. To se posebno odnosi na područje Grada Zrenjanina gde se, uz najavljene investicije i projekte, stvara mogućnost za poboljšanje svih ekonomskih pokazatelja već u narednih nekoliko godina – ocenio je Predrag Stankov, direktor RPK Zrenjanin.

O investicionim, privrednim i komunalnim poduhvatima na tertitoriji Grada Zrenjanina govorio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Izuzetno je značajan zamah stanogradnje i građevinarstva na našem području. To prati i druge projekte, počev od auto-puta Zrenjanin-Beograd-Novi Sad, do velikih ekoloških poduhvata u koje je samo u ovoj godini uloženo više od milijardu dinara. Snažna privreda je važna potpora našim aktuelnim i dugoročnim planovima razvoj a i stvaranja uslova da Zrenjanin bude još lepše mesto za život – istakao je Santovac.

Njegovo mišljenje dele i privrednici, stalni članovi Parlamenta koji posebno naglašavaju značaj stabilnih uslova poslovanja. Kako navode, to dovodi do otvaranja novih radnih mesta i višeg standarda građana.

Oni su istakli problem nedovoljno kvalitetne radne snage.

Izvori RPK Zrenjanin i List Zrenjanin