Najvažnije izmene IPARD programa

 

Zakon o izmeni i dopuni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju objavljen je 30. novembra 2021. godine („Službeni glasnik RS”, br. 41/09, 10/13 – dr. zakon, 101/16, 67/21 – dr. zakon i 114/21).

Što se tiče korisnika IPARD podsticaja, najvažnija izmena nastala donošenjem Zakona, odnosi se na omogućavanje isplate avansa do 50% od odobrene vrednosti podsticaja, nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije ili drugog propisanog sredstva obezbeđenja koje odgovara iznosu od 110% zahtevanog iznosa avansne isplate.

 

ČITAJTE I: Vojvodina: Za voćare, vinogradare i hmeljare 100 miliona dinara bespovratnih sredstava

 

To praktično znači da će se IPARD korisnicima na samom početku, unapred, obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije. Mogućnost korišćenja avansa trebalo bi da mnogim potencijalnim korisnicima bude motivišući faktor za investiranje, dok sa druge strane avansna plaćanja uticaće na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava EU.

Zakon propisuje da se rešenje po zahtevu za odobravanje avansne isplate IPARD podsticaja donosi u roku od mesec dana od dana pokretanja postupka, a precizirani su i rokovi za odobravanje projekta (od 9 meseci), kao i konačnu isplatu (od 6 meseci), od dana pokretanja postupka.

Kako bi se smanjilo vreme obrade zahteva, izmenom Zakona, propisana je obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje – propisan uredno popunjen obrazac zahteva, uredne ponude, poslovni plan i popis imovine na dan 31. decembar prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se podnosi zahtev, u suprotnom se zahtev odbacuje bez razmatranja.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

 

Ako zahtev sadrži formalni nedostatak isti se može dopuniti u roku koji ne može biti kraći od 8 dana niti duži od 20 dana. Takođe, zakonom se propisuje mogućnost samo jedne izmene odobrenog projekta u postupku za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje, kao i obustavljanje postupka zbog prestanka postojanja stranke.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

Ostavite komentar