Naknada za odvodnjavanje: Ne dobijaš povraćaj sredstava ako imaš dugovanja?

 

-Za povraćaj sredstava treba da se podnese zahtev, ali ne znam ni kakva je procedura. Međutim, zahtev ne možeš da podneseš ako imaš neka dugovanja, rekao je Miroslav Matković iz Subotice za Agroklub.

 

Poljoprivrednicima u Srbiji počela su da stižu rešenja u kojima je utvrđen umanjen iznos naknade za odvodnjavanje za 50 odsto za ovu godinu, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i udruženjima poljoprivrednika Vojvodine koji su ova rešenja dobili, prenosi dalje RTV.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednicima stižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje

 

 

Stiglo obaveštenje

Vode Vojvodine kao nadležna institucija za sprovođenje ove izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, poljoprivrednicima je počela da putem elektronske pošte šalje rešenja o umanjenju za ovu godinu i ukidanju za narednu.

Foto: Agroportal.rs

-Nekoliko poljoprivrednika mi je odgovorilo da su dobili obaveštenje. Stiglo je u sandučetu eAgrara. I pre nego što smo znali da ćemo izaći na proteste, ja sam uplatio ceo iznos. Za povraćaj sredstava treba da se podnese zahtev, ali ne znam ni kakva je procedura. Međutim, zahtev ne možeš da podneseš ako imaš neka dugovanja, rekao je Miroslav Matković iz Subotice za Agroklub.

Foto: Agroportal.rs

Da, samo u ovom ne „leži zec“, u obaveštenju Ministarstva poljoprivrednicima se navodi da je rok za plaćanje utvrđenog iznosa 15 dana, a ukoliko ne plate u predviđenom roku, obračunavaće se zatezna kamata.

Zakonom propisano umanjenje naknade za odvodnjavanje, kome i pod kojim uslovima?

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Umanjenje se odnosi na fizička lica i preduzetnike (korisnike poljoprivrednog zemljišta i objekata na melioracionom području određenom u skladu sa zakonom):

  • zemljišta upisanog u Registar poljoprvrednih gazdinstava;
  • objekta upisanog u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, ako je istovremeno upisan i u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
  • objekta upisanog u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje veterinarstvo ako je istovremeno upisan i u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Po zakonu, obaveza plaćanja naknade za odvodnjavanje od 1. januara 2024. godine biće ukinuta.

Izvor: Agroklub.rs