“Naš med” od danas u Lidlu

 

Na policama Lidl-a danas počinje plasman meda pčelara Srbije preko njihovog Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije ”Naš med”.

 

 

 

ČITAJTE I: Pradedini geni probudili ljubav prema pčelarstvu

 

 

 

 

Potrošači iz cele Srbije sada imaju mogućnost da kupe domaći med sa ličnom kratom i oznakom “ Naš med” čije se poreklo prati od pčelinjaka do trgovine. To je med koji ima standard kvaliteta SPOS-a ”Dobra pčelarska praksa”.

Ovaj standard je skup dobrih pčelarskih praksi i postupaka u pčelarskoj proizvodnji koji obuhvata sve faze proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda – polena, matičnog mleča, propolisa, pčelinjeg voska i pčelinjeg otrova, od pčelinjaka pa sve do finalnog proizvoda.

Analizom dijagrama toka, odnosno analizom rizika svih faza u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda – rizika poreklom od radnog okruženja, korišćenih inputa, opreme i materijala, samih proizvodnih aktivnosti, radnika i sl. identifikovane su i definisane kontrolne tačke, koje čine osnovu standarda.

Standard “Dobra pčelarska praksa” je zasnovan na sledećim principima u procesu proizvodnje:

– analiza i upravljanje rizicima u proizvodnji kroz uspostavljanje preventivnih i korektivnih

mera,

– sledljivost proizvoda i upravljanje dokumentacijom, i

– odgovornost pčelara za bezbednost proizvoda i njegov kvalitet kroz stalnu unutrašnju kontrolu (samokontrolu) i povremenu spoljašnju (nadzornu) kontrolu.

Svaka tegla ima serijski broj po kome se može pratiti poreklo.

Pored poštovanja pravila Standarda kvaliteta ”Dobra pčelarska praksa”, med se analizira kako u najboljim domaćim laboratorijama (INOVALAB – Hemijski fakultet Beograd; INMES – Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd), tako i najboljim inostranim laboratorijama (LIFEANALYTICS – Oderzo, Italija, INTERTEK – Bremen, Nemačka).

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Prva isporuka bagremovog meda Lidlu potiče sa teritorije opštine Vlasotince, a med je sakupljan na teritoriji atara sela Donja Lomnica, Kukavica i Svođe. Med će se u predstojećoj nedelji prodavati po dobroj ceni iz posebne ponude, od svega 1.199,99 dinara za 1 kilogram.

-Zahvaljujemo se rukovodstvu LIDL-a na sprovođenju prve akcije plasmana brenda ”NAŠ MED” kroz njihove objekte, čime su potrošačima pomogli da dođu do meda vrhunskog kvaliteta, a pčelarima da med plasiraju u Srbiji. Godinama smo gledali kako vrhunski med izvozimo, a srpska deca jedu kukuruzni, pirinčani ili repin sirup, vreme je da se to promeni, stoji u saopštenju SPOS-a.

Izvor: Agroportal-znanje je moć

Foto: SPOS