„Naš med“: U Londonu osvojena zlatna medalja za kvalitet

Pogon „Naš med“ osvojio je zlatnu medalju za kvalitet bagremovog meda na čuvenom međunarodnom takmičenju LONDON HONEY AWARDS.

-Dobijeno priznanje tim je veće jer je poznato da je pašna sezona bila loša, med tamnije boje od proseka, a na ovo takmičenje se šalje med iz komercijalne proizvodnje, bez ikakvog „biranja“, objavljeno je na sajtu ovog Pogona.

Svrha takmičenja LONDON HONEI AVARDS je informisanje uzgajivača meda, proizvođača meda, pčelara, prerađivača i maloprodaja, koji legalno distribuiraju svoje standardizovane proizvode, kako bi se očuvao i poboljšao kvalitet njihovih brendiranih proizvoda promovisanjem visokokvalitetnih proizvoda od meda u svakom aspektu njegove upotrebe i potrošnje.

Pravo da učestvuju imali su svi brendirani (ne u rasutom stanju) medovi dostupni u maloprodajnim objektima. Proizvodi koji se ocenjuju morali su biti u odgovarajućem stanju za degustaciju, a njihovi prepoznatljivi podaci tačno i jasno ispisani na etiketi, odnosno morali su biti spremni za prodaju potrošačkoj javnosti. Organizacioni odbor takmičenja imao je pravo da zatraži fizička i hemijska ispitivanja u saradnji sa priznatim laboratorijama, kako bi se potvrdilo da li proizvodi tehnički ispravni.

Metoda „slepog” koristila se za probanje proizvoda, bez pakovanja i bez vidljive bilo kakve karakteristike. Svaki proizvod dobijao je šifreni broj kako bi se osigurala njihova pouzdana sledljivost. Uzorke je ocenjivala komisija, a svaki sudija vršio je organoleptičku analizu proizvoda koje proba i beležio numeričku ocenu na ocenjivačkom listu, koja predstavlja opšti osećaj uživanja (koji u konačnoj oceni teži najviše), kao i druge kriterijume, kao što su izgled, miris, tekstura, ukus i osećaj usta.

MEDENE NAGRADE:

PLATINUM Medena nagrada, sa rejtingom između 95,5 i 100

ZLATNA Medena nagrada, proizvodi sa ocenama između 85,5 i 95

SREBRNA medena nagrada, proizvodi sa ocenama između 75,5 i 85

BRONZANA medena nagrada, proizvodi sa ocenama između 65 i 75

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: SPOS

 

Ostavite komentar