“Naše jedinstvo neće biti razbijeno”, poručuju Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije – Vlada Srbije usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na stočarstvo

Protesti poljoprivrednika i blokade puteva traju i danas širom Srbije. Kolona od 250 traktorista koji protestuju blokirala je saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Na putu Zrenjanin – Kikinda, kod Bašaida traju jednočasovne blokade, nakon kojih se tokom pola sata propušta saobraćaj. Na blokadi su poljoprivrednici iz Bašaida, Novog Miloševa i Banatske Topole. Blokade se nastavljaju i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu… Poljoprivrednici iz Pančeva blokirali su novi i stari put za Beograd, propuštaju se samo prioritetni, hitni slučajevi. Kolona traktora kreće se od Velike Plane prema Beogradu. Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u Kraljevo.

 

 

ČITAJTE I: Udruženi poljoprivrednici radikalizuju proteste, dva udruženja pregovaraju sa predsednikom

 

 

 

-Nalazimo se kod Velike Rače, prošli smo Veliku Planu. Idemo prema Beogradu. Stalno nam se pridružuju novi traktori, ekipe „iskaču“ iz njiva. U polasku smo imali poteškoća jer je policija tražila da svi posebno izađemo da bismo se okupili ali evo, sad smo na putu za Beograd – rekli su Agrosmartu kragujevački poljoprivrednici.

-Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd, izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika.

On kaže da očekuju “prepreke” na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno “probijaju” kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije čekaju poziv Vlade Srbije na pregovore

Ove proteste započelo je 7 udruženja – INICIJATIVA ZA OPCTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE, NAŠE MLEKO MAČVA,UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA „STIG“ — Požarevac, UDRUŽENJE ZA SPAS I OPSTANAK STOČARA ZAPADNE SRBIJE — Jadar, SAVEZ UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA – Banat, PROIZVOĐAČI MLEKA ŠUMADIJE I POMOPAVLJA — Kraljevo i UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA SUBOTICA,  čiji predstavnici su i bili na pregovorima u Vladi Srbije.  

 

-Mi smo očekivali ovakav scenario jer na poslednjem razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijanom Rističevićem,bilo je pokušaja da se podele ratari i stočari.  Mi se ograđujemo od stočarskih udruženja koja su danas bila na pregovorima sa predsednikom Srbije jer ona nastoje da razbiju jedinstvo protesta. I pre početka protesta bili smo svesni da će se ovakve stvari dešavati, rekao je za Agroportal.rs Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Ujedinjeni poljoprivrednici od Vlade Srbije traže:

-Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije ( formirati zaštićenu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.

  • Subvencije po hektaru u minimalno 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u R.P.G. (ukinuti ograničenje do 20 hektara)
  • Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.
  • Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.
  • Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.
  • Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa pdv-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.
  • Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.
  • Ukinuti naknadu za odvodnjavanje (rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).

 

-Naše jedinstvo nije, niti će biti razbijeno, nastavljamo blokade puteva i još uvek čekamo zvaničan poziv Vlade Srbije na razgovor, a ovakva udruženja ne mogu pregovarati u ime nas, koji činimo većinu poljoprivrednika u Srbiji, poručio je Kleut.

Prema njegovim rečima ovo je sitacija na koju su Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije ukazivala nakon poslednjeg sastanka u Vladi Srbije, “daćemo stočarima-uzećemo ratarima” kako bi stočari odustali od protesta i na taj način bi se prepolovio broj učesnika.

– Pojačaćemo pritisak na blokadama, a na osnovu dogovora svih 7 udruženja poljoprivrednici će odlučiti na koji način će dalje radikalizovati protesete, rekao je Kleut.

A kako piše Agrosmart, kragujevački poljoprivrednici su prošli Veliku Planu i idu prema Beogradu.

Vlada Srbije usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na stočarstvo

U međuvremenu, Vlada Srbije je na dašnjoj sednici usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.

-Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

-Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godini i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Na sednici Vlade usvojena je i izmenjena Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, jer je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene.

-Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta, navodi se u saopštenju.