Udruženi poljoprivrednici radikalizuju proteste, dva udruženja pregovaraju sa predsednikom

 

Kako je sinoć najavljeno, i danas poljoprivrednici iz Banata organizuju protest u Pančevu. Prema najnovijim informacijama imaju problem s policijom. Sinoć su blokirali put prema Beogradu i puštali su samo hitne slučajeve. Blokade se nastavljaju danas i na putu Zrenjanin – Novi Sad. Traju po dva sata.

 

Na deonici magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad, kod Aradca, na snazi je privremena obustava saobraćaja, poručuju iz JP „Putevi Srbije“.

 

ČITAJTE I: Udruženi poljoprivrednici nastavljaju proteste

 

 

Putnička vozila i autobusi mogu da koriste alternativni putni pravac, lokalnu saobraćajnicu kroz Aradac. Teretni saobraćaj ne može da koristi stari Aradački put, već samo magistralni pravac. Najavljuje se i blokada puta od Zrenjanina prema Kikindi, piše Agrosmart.

I poljoprivrednici Braničevskog okruga danas su nastavili proteste.

Na sastanku Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije u Staroj Pazovi su, sinoć kasno, pošto je ustanovljeno da nema nikakvih novih kontakta sa Vladom Srbije, poljoprivrednici odlučili da se nastavi sa protestima i blokadama, ali da ih pooštre.

Kako se moglo čuti od predstavnika poljoprivrednika, blokade se pooštravaju dok im Vlada napismeno ne odgovori na zahteve.

-Tako smo odlučili pošto nismo dobili nikakav odgovor od Vlade RS i nismo dobili zvaničan poziv radikalizujemo proteste. Niko od potpisnika zahteva nije dobio zvaničan poziv od Vlade Srbije„, navode u kratkom saopštenju.

Preko društvenih mreža poljoprivrednci koji protestuju pozivaju ostale da im se pridruže:

-Ovde se borimo za sebe i naše porodice, za buduću egzistenciju. Ako neko nema ni malo obraza ni trunku savesti on će ostati kod kuće, jedna je od poruka, pranosi Agrosmart.

Predstavnik poljoprivrednika koji protestuju i organizuju blokade saobraćajnica u Novom Sadu Radoslav Adamović izjavio je da će oni danas „radikalizovati“ blokade puteva, jer se vlast „pravi luda“ i ne odgovara na njihove zahteve.

Adamović je agenciji Beta rekao da će uskoro krenuti u protestnu vožnju i da će blokirati „neke ozbiljne saobraćajne tačke“, a najverovatnije će to biti Klisanski most u Novom Sadu.

On je nadležno ministarstvo nazvao „ministarstvo protiv poljoprivrede“.

-I ministarstvo protiv poljoprivrede i Vlada Srbije se prave ludi, prave se mrtvi, ocenio je Adamović.Dodao je da su blokade saobraćajnica počele „na 10-12 mesta“ u Srbiji.

Poljoprivrednici su juče u dva navrata organizovali blokadu puteva u Novom Sadu, kada se više desetina traktora preprečilo na gradskim saobraćajnicama.

Šumadinci spremni da krenu u Beograd

Kako piše agrncija Beta, poljoprivrednici iz Šumadije spremaju se da popodne krenu traktorima za Beograd gde će tražiti ispunjenje zahteva.

Jedan od predstavnika poljoprivrednika iz Rače Milan Milošević izjavio je da ima informacija da je Policijska uprava dobila nalog da „svako okupljanje ili kretanje izoluje“.

-Zbog toga se sada dogovaramo kako ćemo da se organizujemo da, i pored toga, podjemo za Beograd, rekao je Milošević agenciji Beta, ističući odlučnost poljoprivrednika da istraju do ispunjena zahteva.

On je rekao da će danas za Beograd otići poljoprivrednici za područja Kragujevca, Batočine i Rače.

-Nažalost, primorani smo da na ovakav protest, jer vlast nema sluha za naše probleme, poručio je Milošević.

 

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić rekao je agenciji Beta da i on ima saznanja da će policija zaustavljati svaku kolonu sa više od tri traktora i neće dozvoliti dalje kretanje.

-Mi smo odlučni da idemo za Beograd, ali je pitanje dokle ćemo stići, kazao je Babić.

On je naveo da su poljoprivrednici od juče izloženi velikim pritiscima, kako kaže, sa svih strana.

Ujedinjeni poljoprivrednic od Vlade Srbije traže:

-Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije ( formirati zaštićenu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.

-Subvencije po hektaru u minimalno 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u R.P.G. (ukinuti ograničenje do 20 hektara)

-Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.

-Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.

-Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

-Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa pdv-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

-Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.

-Ukinuti naknadu za odvodnjavanje (rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).

Dva stočarska udruženja počela pegovore sa predsenikom Vučićem

Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarali su sa dva stočarska udruženja- Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije o njihovim zahtevima da se podignu prelevmani na uvoz tvrdih sireva na 300 dinara, ograniče trgovačke marže na mlečne proizvode i da se u Ministarstvu poljoprivrede pita struka, prenosi RTS.

Pregovori su prekinuti zbog obaveza predsednika, ali se nastavljaju posle 12 sati.

Predsednik udruženja proizvođača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

Na listi zahteva je i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike i, ako država ima novca, da poveća premiju na mleko i regres po grlu, kao i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je, posle razgovora za Betu, rekao da su razgovori trajali sat i po i da su bili „napeti sa obe strane“.

-Izložili smo zahteve i čekamo da čujemo odgovor na nastavku razgovora oko podne, rekao je Vasić.

Dodao je da ako ne budu zadovoljni ispunjenjem zahteva da će doneti odluku na koji će način protestovati.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Istovremeno, nastavljeni su i protesti više poljoprivrednih udruženja širom zemlje.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Protesti poljoprivrednika u Bogatiću i dalje traju. Blokirana je centralna raskrsnica.

Dvojica najvećih proizvođača u Mačvi juče su prosuli 2,4 tone mleka koje im nisu otkupljene. Za sirovo mleko koje su hteli da daju u humanitarne svrhe, kažu da im se niko nije javio.

Vlada Srbije ranije je saopštila da je tokom razgovora sa poljoprivrednicima više puta naglasila da jedino što ne može da ponudi je zagarantovana cena mleka, jer tako nešto nije moguće učiniti sa cenom bilo kojeg proizvoda.

Predsednica Vlade Srbije pozivala ih je na nastavak razgovora u bilo kojem trenutku.

Poljoprivrednici danima protestuju širom Srbije nakon što su predstavnici više poljoprivrednih udruženja u ponedeljak razgovarali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

Foto: FB