Nastavak pregovora 15.maja, ako se odbiju svi zahtevi protesti poljoprivrednika 16. maja

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odbilo je zahteve poljoprivrednika   o zagarantovanoj ceni mleka i ukidanja akciza na dizel gorivo uz obrazloženje da to uopšte ne može da se sprovede. Takođe je rečeno da zbog slobodnog tržišta država ne može da utiče na cene žitarica.

 

 

ČITAJTE I: U ponedeljak, 8. maja sastanak poljoprivrednika sa premijerkom i ministrima finansija i poljoprivrede

 

 

Ovo je epilog sastanka predstavnika  udruženja poljoprivrednika „Stig“, „Naše mleko“, „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, „Poljoprivredni proizvođači Subotice“, „Savez poljoprivrednika Banata“, „Za opstanak stočara Zapadne Srbije“ i „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“  sa predsednicom Vlade Anom Brnabic, potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinisom Malim i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković koji je održan u Vladi Srbije.

-U ponedeljak, 15. maja biće održan još jedan sastanak. Ostalo je da razgovaramo o povećanju subvencija kao i da se za stočare u dva kvartala ispaćuje premija za mleko u visini od 20 dinara za litar. Sagledaće i rešavanje problema odvodnjavanja. Ukoliko deo zahteva ne bude ispunjen, idemo u velike proteste već 16. maja, rekao je Agroportal.rs  Đoka Ćurčić iz Vilova, član udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrede.

On je takođe napomenuo da je na današnjem sastanku ukazano da je agrarni budžet izuzetno nizak, kao i da je zimus tražen rebalans agrarnog budžeta sa 5 na 10 odsto, sada bi bilo dobro za sve.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Na danšnji sastanak u Vladi Srbije poljoprivrednici su otišli sa sledećim zahtevima:

-Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije ( formirati zaštićenu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.

-Subvencije po hektaru u minimalno 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u R.P.G. (ukinuti ograničenje do 20 hektara)

-Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.

-Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.

-Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

-Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa pdv-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

-Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.

-Ukinuti naknadu za odvodnjavanje (rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).