U ponedeljak, 8. maja sastanak poljoprivrednika sa premijerkom i ministrima finansija i poljoprivrede

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede udruženjima poljoprivrednika „Stig“, „Naše mleko“, „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, „Poljoprivredni proizvođači Subotice“, „Savez poljoprivrednika Banata“, „Za opstanak stočara Zapadne Srbije“ i „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ stigao je poziv na sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabic, potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinisom Malim i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanaskovic Srbije.

 

U dopisu je predloženo da se sastanak održi u ponedeljak, 8. maja sa pocetkom u 8 casova u prostorijama Vlade Republike.

 

ČITAJTE I: Udruženja poljoprivrednika prosledila zahteve, odgovor ministarstva očekuju do 12. maja

 

 

 

Poljoprivrednici okupljeni u navedenim udruženjima 5. maja prosledili  su resornom ministarstvu svoje zahteve:

-Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije ( formirati zaštićenu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.

-Subvencije po hektaru u minimalno 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u R.P.G. (ukinuti ograničenje do 20 hektara)

-Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.

-Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.

-Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

-Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa pdv-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

-Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.

-Ukinuti naknadu za odvodnjavanje (rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Poljoprivrednici su tada tkođe naveli da očekuju da se po ovim zahtevima resorno ministarstvo odazove najkasnije do 12.05.2023.

U suprotnom najavili su proteste na teritoriji cele Srbije od 16.05.2023.