Ne palite žetvene ostatke!!!

 

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je na građane da ne pale strnjiku, jer takvi požari mogu biti izuzetno opasni.

On je istakao da su vatrogasci-spasioci samo od početka jula ove godine intervenisali čak 124 puta gaseći požare na otvorenom prostoru i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje kako ne bi ugrozili svoje i tuđe živote, ali i prouzrokovali materijalnu štetu.

Majstorović je rekao da je Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd od početka meseca intervenisala ukupno 199 puta.

Molba svim našim sugrađanima je, kako je rekao Majstorović, da u uslovima koji vladaju danas i u narednih nekoliko dana – visoke temperature uz pojačan vetar, ne pale na otvorenom prostoru. Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama, rekao je on.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade istakao je da se, osim toga, resursi Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i svih vatrogasaca u Srbiji rasipaju na požare u kojima je pričinjena manja materijalna šteta, ali se ugrožavaju ostali delovi grada.

–Naši resursi neće biti dovoljni da intervenišemo na otvorenom prostoru, a da budemo spremni da intervenišemo i u stambenim objektima, tehničkim intervencijama u saobraćaju i svemu onome što vatrogasci redovno rade, naglasio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade.

Majstorović je napomenuo da je Zakon za zaštitu od požara potpuno jasan i govori da je zabranjeno svako spaljivanje žetvenih ostataka i otpada na otvorenom prostoru.

Za prekršioce su predviđene kazne, i to za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica i do 500.000 dinara, naveo je Majstorović.

Inače, na teritoriji Republike Srbije vatrogasci-spasioci su od početka jula imali ukupno 927 intervencija, 780 požara, od čega 601 na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar