Nedimović: „U skladištima ni 300.000 tona starog žita“

 

Nije vreme za špekulantsko ponašanje, nije tačno da Srbija ima 700.000 tona pšenice u skladištima, nego 60-70 posto manje od toga – izjavio je Tanjugu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je žitomlinskoj privredi, okupljenoj u poslovnoj zajednici „Žita Srbije“, poručio da je pre petnaestak dana izvršen inspekcijski nadzor i da se „zna tačno koliko žita ima“.

 

 

ČITAJTE I: Produktna berza: Niže cene primarnih poljoprivrednih proizvoda

 

 

Prema podacima „Žita Srbije“, početkom jula u skladištima u Srbiji je bilo oko 900.000 pšenice lanjskog roda od ćega će 200.000 tona biti izvezeno na osnovu junskog odobrenja.

Sa novom žetvom od najmanje 2,9 miliona tona, i potrebama Srbije od 1,6 miliona tona, krajem avgusta na raspolaganju će biti za izvoz bilo 0,7 miliona tona starog i 1,3 miliona tona ovogodišnjeg žita. Pitanje je da li će prošlogodišnja pšenica imati prođu. Na Produktnoj berzi se ove nedlje nije trgovalo starom pšenicom.

Ministar Nedimović je istakao da će i pored svega „tržišne cene pšenice biti“, te da u „Žita Srbije“ moraju da „prestanu da obmanjuju ljude“.

– Država će reagovati ako neko pokuša špekulantski da se ponaša, nije vreme za špekulacije – poručio je on.

Govoreći od državnoj odluci da kupi 131.000 tona pšenice po 40 dinara, sa PDV-om, on je ocenio da je ta cena za proizvođače mala, a za prerađivače velika.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

– Pratili smo tržište, berze na koje smo naslonjeni direktrno i indirektno. Ta količina pšenice nam je dovoljna da sa onom koja je u skladištima budemo bezbedni u slučaju lomova – rekao je on.

Izvor: Tanjug

Foto:J.B.

Ostavite komentar