ZSV: Ukinuti kvote na izvoz pšenice, regresirati gorivo i povećati subvencije

 

Na 15. “Žetvenom danu” koji je u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine održanom krajem predhodne sedmice osim o prinosima, proizvodnoj ceni od 38,53 dinara za kilogram pri procenjenom prinosu od 4.250 kilograma po hektaru i skupljem repromaterijalu za 50 odsto, govorilo se i o neophodnosti povlačenja određenih poteza od strane države čijom primenom bi se oslobodilo tržište što bi dovelo i do povećanja otkupne cene nove pšenice i njenim usaglašavanjem sa cenama u zemljama u okruženju.

 

 

 

ČITAJTE I: „Žetveni dan“ – Proizvodna cena pšenice ove godine je 38,53 din/kg

 

 

Kako je rekla predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj, Upravni odbor ovog saveza usvojio je zaključke koji se odnose na trenutnu situaciju na tržištu kada je reč o pšenici. Uz zaključke, ZSV nudi i predloge koje će uputiti Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima.

-Predlažemo državi da se na prvom mestu ukinu kvote i oslobodi ograničenje izvoza koje postoji kako bi se regulisala tržišna cena, prodale zalihe i oslobodila skladišta. Trenutno stanje pokazuje da imamo previše pšenice na domaćem tržištu. Predlog je da se umesto ograničenja izvoza reaguje drugim mehanizmima prvenstveno putem Republičke direkcije za robne rezerve  koja treba da otkupi potrebne količine pšenice dok bi ostatak bio na slobodnom tržištu. Ovo je najznačajniji zaključk koji bi sam po sebi doveo do toga da se tržišna cena formira na nivou koji pokriva troškove proizvodnje, objašnjava Nestorova.

Jelena Nestorov Bizonj: Ukinu kvote i osloboditi ograničenje izvoza koje postoji kako bi se regulisala tržišna cena, prodale zalihe i oslobodila skladišta

U svakom slučaju, na državu se apeluje da ne suzbija slobodno tržište ograničenjem izvoza pšenice jer se tako suštinski smanjuje njena cena koja je znatno viša u susednim državama u odnosu na onu koju nude domaći otkupljivači. Kao primer, poljoprivrednici najčešće navode Mađarsku u kojoj je cena ovogodišnjeg roda pšenice 52 dinara za kilogram.

-Drugi zahtev koji ćemo specificirati je da se poljoprivrednicima omogući da dođu do jeftinijih repromaterijala, pri čemu konkretno predlažemo da se na cenu dizela koji se koristi u poljoprivredi smanje sva moguća opterećenja , odnosno, da se ovo gorivo regresira do maksimalnog nivoa, a sve u skladu sa cenama tokom godine. Ne treba zaboraviti da je dizel dramatično poskupeo u odnosu na isti period prošle godine što u ovom trenutku poskupljuje i žetvu pšenice, kaže Jelena Nestorov Bizonj.

Prema njenim rečima vojvođanski zadrugari ponavljaju i zahtev iz predhodnog perida – povećati podsticaje za poljoprivrednike, zemljoradničke zadruga i druga lica koja imaju registovana poljoprivredna gazdinstva, a sve u skladu sa aktuelnim rastom cena repromaterijala koji proizrokuje veće potrebe za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Podsećanja radi Zadružni savez Vojvodine je još sredinom marta Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima prosledio slične zaključke i predloge u kojima je iskazano protivljenje merama zabrane izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja jer, kako je i tada rečeno, ova mera nije ekonomski opravdana iz razloga što svih proizvoda imamo za potrebe domaćeg tržišta, za rezerve ali i za izvoz. Cena ovih proizvoda tada je bila na veoma visokom nivou i njihovom prodajom i poljoprivrednik i zemljoradnička zadruga mogli su dobro da zarade i pokriju troškove ovogodišnje prolećne setve koji nikada nisu bili veći.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar