Nepravilno korišćenje sredstava znači povraćaj novca od konkursa

 

Raspisivanje prvih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo očekuje se početkom marta. Prijave za nultu kontrolu počele su sredinom novembra prošle godine. Važno je da poljoprivrednici znaju da ovo nije jedina kontrola i da dobijena sredstva na osnovu konkursa u određenim situacijama moraju biti vraćena.

Kada zaključuje ugovor sa korisnicima sredstava dobijenih na osnovu konkursa, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vrši dve osnovne kontrole.

 

ČITAJTE I: PKV: Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini

 

 

Prva je nulta kontrola kojm se utvrđuje da investicija nije izvršena. Druga je završna kontrola kojom se utvrđuje da je investicija, finansirana od strane sekretarijata, urađena i to na prijavljenoj parceli označenoj kod nulte kontrole.

-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu zadržava pravo na vanredne monitoringe, a korisnici sredstava imaju obaveszu da investiciju koju su ostvarili preko naših konkursa zadrži u svom valstištvu. To znači da ne smeju da je otuđe, kaže Mladen Petruš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

On kaže da je iz opravdanih razloga krajem januara organizovana provera realizacije investicija. Kod određenog broja aplikanata iz 2021. i 2022. godine utvrđene su nepravilnosti.

-Sledstveno ugovoru i pravima i obavezama koje proizilaze iz njega, sekretarijat je raskinuo ugovore i poljoprivrednicima naložio povraćaj sredstava. Očekujemo da će svi oni koji su dobili naloge sredstva i da vrate. Ukoliko se to ne dogodi, primeniće se slovo zakona, objašnjava Petruš.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu podsećaju još jednom one koji žele da konkurišu za bespovratna sredstva da se realizacija projekta proverava pet godina po potpisu ugovora. Kontrole mogu biti nenajavljene, kao što je to bio slučaj u opštini Odžaci gde su zatečeni  plastenici koji ne odgovaraju dimenzijama iz projekta.

Zbog uočenih nepravilnosti 26 korisnika će morati da vrate ukupno 38,3 miliona dinara u budžet Sekretarijata.

Piše: J. Bajšanski